ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Γράφτηκε από τον/την Σύλλογος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος on . Posted in Δελτία Τύπου

 

20150825 125021

 

Αύριο Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου ξεκινάει τυπικά αλλά όχι ουσιαστικά η νέα σχολική χρονιά. Αύριο θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και θα γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός, ωστόσο από τη Δευτέρα σε δεκάδες σχολεία δε θα μπορεί να γίνει μάθημα, δε θα μπορεί να πραγματωθεί εκπαιδευτική διαδικασία.

 

Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι τεράστιες. Τα κενά στο νομό Ηρακλείου αγγίζουν τα 1.000 σε όλες τις ειδικότητες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μ’ αυτά, λοιπόν, τα κενά τις πρώτες μέρες πολλά σχολεία, δυστυχώς, θα λειτουργήσουν ως παιδοφυλακτήρια. Για παράδειγμα πολλά σχολεία της επαρχίας έχουν μόλις 3,4, και 5 εκπαιδευτικούς, όταν χρειάζονται 8,10 και 12 αντίστοιχα εκπαιδευτικούς. Μάλιστα, η διοίκηση προχώρησε σε προσωρινές υπηρεσιακές μετακινήσεις εκπαιδευτικών, ώστε σε περιορισμένο βαθμό να υπάρχει μια σχετική λειτουργία των σχολικών μονάδων.

 

Στα δημοτικά σχολεία τα κενά σε δασκάλους φτάνουν τα 360, των Γυμναστών και Μουσικών από 35, των Αγγλικών 45, της Πληροφορικής 30, των εικαστικών και της Θεατρικής αγωγής από 26 και των Γαλλογερμανικών 17. Είναι αυτονόητο πως με τη δεδομένη κατάσταση τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν το πρώτο χρονικό διάστημα με τις επακόλουθες συνέπειες στο παιδαγωγικό πλαίσιο αλλά και στον οικογενειακό προγραμματισμό.

 

Στην Προσχολική Εκπαίδευση η κατάσταση είναι τραγική καθώς υπάρχουν 205 κενά και πιθανότατα πολλά νηπιαγωγεία στην επαρχία να μην κάνουν ούτε τον αγιασμό. Είναι σαφές πως δε θα λειτουργήσουν αρχικά και πολλά ολοήμερα τμήματα. Ο Κλάδος μας συνεχίζει να παλεύει για τη θέσπισης τις δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, ώστε να μην αποκλείονται μικροί μαθητές από τα δημόσια νηπιαγωγεία. Έντονα είναι και τα κτιριακά προβλήματα αρκετών νηπιαγωγείων στην οποία ζητάμε επιτακτικά άμεση παρέμβαση, ώστε να βρεθούν πιο κατάλληλοι παιδαγωγικά χώροι αλλά και πιο ασφαλείς για τα μικρά παιδιά.

 

Στην Ειδική Αγωγή που αποτελεί τον ευαίσθητο τομέα της Εκπαίδευσης εδώ και πολλά χρόνια είναι παραμελημένος, υπολειτουργεί και βασίζεται καθαρά στο μεράκι των Εκπαιδευτικών. Τα κενά σε επίπεδο ν. Ηρακλείου φθάνουν τα 195 στα οποία περιλαμβάνονται τα κενά στα ειδικά σχολεία στην παράλληλη στήριξη σε δημοτικά και νηπιαγωγεία. Ζητάμε, λοιπόν, το αυτονόητο Ίσες ευκαιρίες μάθησης για όλα τα παιδιά.

 

Η κατάσταση στη Δημόσια Εκπαίδευση έχει φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς:

 

ü  Το ΑΕΠ για την Παιδεία έχει πέσει κάτω από το 2%.

 

ü  Εδώ και 5 χρόνια έχουν να γίνουν μόνιμοι διορισμοί, ενώ συνάμα έχουν συνταξιοδοτηθεί πάνω από 10.000 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

 

ü  Στην Ειδική αγωγή εδώ και χρόνια δεν έχει υπάρξει μέριμνα για μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.

 

ü  Δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο για την Παιδεία ενώ παράλληλα απουσιάζει χαρακτηριστικά από τον πολιτικό και κοινωνικό διάλογο.

 

Η εκπαιδευτική κοινότητα τα τελευταία χρόνια εκπέμπει SOS για τη Δημόσια Εκπαίδευση της χώρας μας και διατρανώνουμε σε κάθε τόνο πως το Δημόσιο Σχολείο δεν πρέπει να καθοδηγείται από τις μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αλλά από τις ανάγκες των μαθητών και της κοινωνίας. 

 

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Διεύθυνση: Τίτου Γεωργιάδη & Γερωνυμάκη, Ηράκλειο Κρήτης, Τ.Κ. 71306
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλ. & Fax. 2810227341
Ώρες λειτουργίας 18:00-20:00 καθημερινές