Ενημέρωση για τη συνάντηση με θέμα τη σχολική στέγη δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων στο δήμο Ηρακλείου

Γράφτηκε από τον/την Σύλλογος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος on . Posted in Δελτία Τύπου

37336510 10214569806512126 2257740397700710400 n

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος», στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του για τα ζητήματα της σχολικής στέγης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, προκάλεσε τη συνάντηση μεταξύ αρμόδιων φορέων με σκοπό την ενημέρωση αλλά και συνάμα την άσκηση πιέσεων για την επίλυση χρόνιων κτιριακών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, ειδικότερα στο Δήμο Ηρακλείου.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ηρακλείου κ. Δ. Αποστολάκης, οι αντιδήμαρχοι Παιδείας κ. Γ. Βλαχάκης, Πολεοδομίας κα. Σ. Αρχοντάκη, και Τεχνικών έργων κ. Ι. Αναστασάκης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» κ. Γιώργος Μακράκης εκπροσωπώντας το Διοικητικό Συμβούλιο.

Η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης στο δήμο Ηρακλείου ήταν το πρώτο θέμα που τέθηκε από την πλευρά μας. Υπενθυμίζουμε πως με το νέο σχολικό έτος η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση θα εφαρμοστεί στους δήμους Φαιστού, Γόρτυνας, Μινώα Πεδιάδος και Βιάννου. Από το σχολικό έτος 2019-2020 θα εφαρμοστεί και στους δήμους Μαλεβιζίου, Αρχανών-Αστερουσίων και Χερσονήσου.

Για το δήμο Ηρακλείου η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας της προσχολικής εκπαίδευσης σίγουρα προϋποθέτει την άμεση ανέγερση νέων νηπιαγωγείων, που σε βάθος διετίας καθίσταται χρονικά αδύνατο. Για παράδειγμα, η απάντηση που λάβαμε για τη μελέτη και την κατασκευή τεσσάρων νέων κτιρίων-νηπιαγωγείων, που μπορούν να δρομολογηθούν «άμεσα», απαιτούνται περίπου 4 χρόνια. Μία διαφορετική λύση θα ήταν η πρόσκαιρη χρήση λυόμενων αιθουσών, η οποία έχει όμως και αυτή σημαντικά προβλήματα όπως εύρεσης χώρου, λειτουργικότητας, ασφάλειας κ.ά.

Ενημερωτικά στο θέμα αυτό να αναφέρουμε πως στον αστικό ιστό του δήμου Ηρακλείου (Ηράκλειο-Ν. Αλικαρνασσός) λειτουργούν 82 νηπιαγωγεία, όπου ο αριθμός δεν αντιστοιχεί και σε κτίρια καθώς ορισμένα συστεγάζονται. Απ’ αυτά 34 είναι δημόσια κτίρια, 36 είναι μισθωμένα και 8 λειτουργούν με λυόμενες αίθουσες.

Σε άλλα ζητήματα σχολικής στέγης υπογραμμίστηκε η άμεση μεταφορά σε νέο κτίριο του νηπιαγωγείου Βασιλειών με το νέο σχολικό έτος, όπως και η χρήση των νέων αιθουσών για το 35ο Δημοτικό Σχολείο. Τέλος, αναφέρθηκε πως η παραχώρηση του οικοπέδου για την ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου Καρτερού εκτιμάται από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα τόσο για τα ζητήματα της σχολικής στέγης συνολικά όσο και για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης σε όλους τους δήμους.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Διεύθυνση: Τίτου Γεωργιάδη & Γερωνυμάκη, Ηράκλειο Κρήτης, Τ.Κ. 71306
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλ. & Fax. 2810227341
Ώρες λειτουργίας 18:00-20:00 καθημερινές