Εκπαιδευτική ρομποτική και εφαρμογή εργαλείων web 2.0 στην Προσχολική Εκπαίδευση Βιωματικό σεμινάριο-εργαστήριο από την Ομάδα Βιβλίου
Εκπαιδευτική ρομποτική και εφαρμογή εργαλείων web 2.0 στην Προσχολική Εκπαίδευση
Βιωματικό σεμινάριο-εργαστήριο από την Ομάδα Βιβλίου
Σάββατο 19 Νοεμβρίου, ώρα 10:30 πμ. - Δηλώσεις Συμμετοχής
Η Ομάδα Βιβλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Δ. Θεοτοκόπουλος» σας προσκαλεί σε ένα σύγχρονο, βιωματικό σεμινάριο-εργαστήριο εκπαιδευτικής ρομποτικής και εφαρμογής εργαλείων web 2.0 στην προσχολική εκπαίδευση με εισηγήτρια την κα. Ελένη Ξηραδάκη.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022, από τις 10.30 π.μ έως 13.30 μ.μ., στο 43ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου. (Σπύρου Μουστακλή, 10).
Όπως αναφέρει η κ.Ξηραδάκη, «Μαζί θα γνωρίσουμε από κοντά κάποιους τρόπους κωδικοποίησης όπως εφαρμόστηκαν στο ολοήμερο τμήμα του 8ου νηπιαγωγείου Νέας Ιωνίας Μαγνησίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κώδικα (EU CODE WEEK). Μια δραστηριότητα-κώδικα, το: «Ντίλι ντίλι το καντήλι» σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε, πήρε την έγκριση από τους πρεσβευτές του CodeWeek και ξεκίνησε τη σχολική χρονιά με καινοτόμα προγράμματα και εμείς θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξή της.
Θα παρουσιαστούν κι άλλοι διαφορετικοί τρόποι κωδικοποίησης όπως κατασκευές με lego στο πλαίσιο του First Lego Leage Discover ή ακόμα και κατασκευές με τα πιο απλά υλικά. Στο 2ο μέρος της συνάντησής μας και ακολουθώντας τις εξελίξεις της εποχής, θα γνωρίσουμε σύγχρονα Web 2.0 εργαλεία όπως έχουν χρησιμοποιηθεί σε προγράμματα eTwinning ή μαθήματα εξ αποστάσεως του ίδιου σχολείου. Θα υπάρχει μια πολύ σύντομη περιγραφή των προγραμμάτων και συζήτηση μετά την προβολή των παραγόμενων έργων με τα συγκεκριμένα εργαλεία. Επιλέχθηκαντα: Edpuzzle, Dotstorming, kahoot, Padlet, Coggle, Canva, Learning Apps, WordWall, Powtoon, Animoto, Storyjumper, Bookcreator, Learning apps, Live worksheets, jigsawplanet. Στόχος είναι να ενημερωθούμε για ό,τι νέο υπάρχει στην εκπαιδευτική διαδικασία όχι μόνο από τη θεωρητική πλευρά αλλά μέσα από την πράξη όπως αρμόζει στο νηπιαγωγείο. Η παρουσίαση δε θα έχει μόνο θεωρητικό χαρακτήρα αλλά θα πάρει και τη μορφή workshop τη δεύτερη ώρα.
Ως νηπιαγωγοί ξέρουμε να δουλεύουμε σε ομάδες. Θα χωριστούμε λοιπόν σε 4-5 ομάδες και θα διαλέξουμε κάποιο από τα παραπάνω εργαλεία να εξασκηθούμε. Αν καταφέρουμε, δε, και παρουσιάσουμε και στις υπόλοιπες ομάδες κάτι….. αυτό λέγεται ανατροφοδότηση!»
Δηλώσεις Συμμετοχής
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στην παρακάτω φόρμα: https://forms.gle/tDvykJZnd8YkDduw8
Σύντομο Βιογραφικό:
Η Ελένη Ξηραδάκη είναι νηπιαγωγός και ήθελε να είναι νηπιαγωγός από τα δικά της χρόνια του νηπιαγωγείου. Τέλειωσε με άριστα το Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενώ τον επόμενο χρόνο πήρε και το πτυχίο 5ετούς φοίτησης, Βυζαντινής μουσικής. Η διαρκής αναζήτησή της για καινούρια εργαλεία και νέες διδακτικές μεθόδους την ώθησαν να πετύχει στις αρχικές εξετάσεις και να ολοκληρώσει με άριστα το 2010 το μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σπουδών του Π.Θ με ειδίκευση στο ηλεκτρονικό Παιδαγωγικό υλικό (δημιουργία και διδακτική αξιοποίηση). Η διπλωματική της εργασία αφορά τη χρήση Νέων Τεχνολογιών σε βασικές αρχές αστρονομίας. Ο ακαδημαϊκός χώρος μετά από 4 χρόνια εκπαιδευτικής ανάσας στην τάξη, την τράβηξε πάλι για να προταθεί και να εκλεγεί ως πανεπιστημιακή υπότροφος του Π.Θ. υπεύθυνη για την Πρακτική Άσκηση των φοιτητών. Για τα επόμενα 2 χρόνια διδάσκει στο 8ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας Βόλου.
Έχει συμμετάσχει σε πολλά εθνικά και διεθνή συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες με εισηγήσεις συναφείς με Νέες Τεχνολογίες, Φυσικές Επιστήμες, e-Mentoring και ένταξη των μαθητών Ρομά καθώς το σχολείο της βρίσκεται δίπλα σε οικισμό Ρομά. Έχει πιστοποιήσεις Α’ και Β’ επιπέδου και μεγάλη ενασχόληση με πλατφόρμες και εργαλεία αφού της αρέσει να «εξερευνά και να παίζει».