Η Ομάδα Βιβλίου στην… εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΗΣ: Τα σημαντικά βήματα της Ομάδας Βιβλίου

Γράφτηκε από τον/την Σύλλογος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος on . Posted in Ομάδα Βιβλίου

31183467 10213966719435326 6604343538584911872 n

Η Ομάδα Βιβλίου του Συλλόγου «Δ. Θεοτοκόπουλος» συμπληρώνει 20 χρόνια παρουσίας

Συμπληρώνει αισίως 20 χρόνια παρουσίας και ουσιαστικής δράσης για τη διάδοση της ανάγνωσης και της αγάπης για το βιβλίο από μαθητές και δασκάλους.

Η Ομάδα Βιβλίου του Συλλόγου «Δ. Θεοτοκόπουλος» στοχεύει στην απόκτηση της ικανότητας από τον δάσκαλο να αξιοποιεί τις πολύπλευρες δυνατότητες της Λογοτεχνίας στην καθημερινή σχολική δραστηριότητα, έτσι ώστε η μάθηση να είναι σύγχρονη, αποτελεσματική κι ευχάριστη για όλους. Τα μέλη της πιστεύουν στη δύναμη της αναγνωστικής εμπειρίας ως ενός ψυχαγωγικού μέσου για την πλειονότητα της κοινωνίας,  στη δύναμη της Λογοτεχνίας που μπορεί ως ένα δυνατό σκαρί να μας οδηγήσει στο συναρπαστικό ταξίδι της γνώσης, του ονείρου, της ελπίδας!

Τη σχολική χρονιά 1997 – 1998 δημιουργείται ο πρώτος πυρήνας με νέες προτάσεις και προοπτική, τις χρονιές 2000 – 2005 διοργανώνεται σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο «Δοκιμάκης» με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία το Ράλυ Ανάγνωσης και ακολουθούν τα Παραμυθοκαθάψια την περίοδο 2006 – 2008.  Η δράση συνεχίζει με δρώμενα σε πλατείες και πάρκα της πόλης μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, βραβεύσεις, επισκέψεις συγγραφέων στις σχολικές τάξεις του νομού Ηρακλείου όπως και οργάνωση-λειτουργία τριών λεσχών ανάγνωσης σε δημοτικά σχολεία του Ηρακλείου σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ.

Από το 2010 ξεκίνησε η συνεργασία με «ντόπιους συγγραφείς – εικονογράφους», οι οποίοι ακούραστα επισκέπτονται κάθε χρόνο Νηπιαγωγεία και Δημοτικά ενώ παράλληλα μαζί με αρκετούς από αυτούς τους συγγραφείς – παρουσιάζονται βιβλία τους, «ανεβαίνουν» θεατρικές παραστάσεις, οργανώνονται σεμινάρια. Διοργανώνονται μουσικές-ποιητικές βραδιές την 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και Εαρινή Ισημερία. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια η Ομάδα έχει αναλάβει κατά τη διάρκεια της βραδιάς «Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης» να γίνεται και η βράβευση των παιδιών των συναδέλφων που εισάγονται σε ΑΕΙ.

Πολύ σημαντική είναι η δράση για το σχολικό εκφοβισμό και τη σχολική βία επί δύο χρόνια.

Από πέρυσι η Ομάδα “ανοίγει τα φτερά της” και έρχεται σε επαφή με φορείς, όπως την Παιδοαιματολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αγ. Μηνά», το Κέντρο Μέριμνας Θηλέων στον Πόρο, διαβάζοντας ποίηση, λογοτεχνία, ζωγραφίζοντας… Τα μέλη της συνεργάζονται επίσης, και συνδημιουργούν με καλλιτεχνικά εργαστήρια και εργαστήρια ζωγραφικής της πόλης μας.

«Όσον αφορά στις «διαθέσεις μας» για φέτος, μάλλον πως έχουμε ξεκινήσει με καλλιτεχνική έμπνευση… πάντα έχοντας κατά νου τα λόγια του S.Mallarmé: «Ο κόσμος είναι φτιαγμένος για να καταλήξει σε ένα ωραίο βιβλίο»… αλλά και τις δικές μας πεποιθήσεις των δασκάλων και νηπιαγωγών της Ομάδας Βιβλίου, Εμμανουέλας Περυσινάκη, Ελένης Κόκαλη, Αγαθής Μίχου, Βάννας Μυρωνάκη, Δέσποινας Αυγουστινάκη, Ζαμπίας Λαζανάκη, Αναστασίας Αράπογλου, Ματίνας Διαμαντάρα: «Πορευόμαστε με την Τέχνη και την αγάπη για τα παιδιά… Ονειρευόμαστε έναν κόσμο γεμάτο λέξεις καρδιάς και παιδικές αγκαλιές, από αυτές που τα πάντα αλλάζουν…», τονίζουν τα μέλη της.

Επόμενη εκδήλωση

Η Ομάδα Βιβλίου οργανώνει τέσσερα βιωματικά σεμινάρια που αφορούν στην καλλιέργεια και ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας, όπως η Ενσυναίσθηση την ερχόμενη Παρασκευή 27 Απριλίου και το Σάββατο 28 Απριλίου στο 43ο Δημοτικό Σχολείου Ηρακλείου (Σπύρου Μουστακλή & Έβρου γωνία).

Εισηγητές  θα είναι οι: Γιολάντα Τσορώνη – Γεωργιάδου, εκπαιδευτικός-συγγραφέας, Αγγελική Σπινθάκη, εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός, ψυχοεκπαιδεύτρια, δραματίστρια, Γεώργιος Κανδύλης, ψυχολόγος, Συστημικός Ψυχοθεραπευτής, μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας. Διδάσκων Τμήματος Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Γεωργία Τσαφή, κοινωνική λειτουργός και Δημήτρα Γυπαράκη, ψυχολόγος, συστημική ψυχοθεραπεύτρια (μέλη στο Σύλλογο Εθελοντών στην Πρόληψη «Η Ομάδα»). Τηλέφωνα επικοινωνίας για δήλωση συμμετοχών μέχρι και αύριο, Τρίτη 24 Απριλίου, Εμμανουέλα Περυσινάκη 6974035678, Αγαθή Μίχου 6974354701, Δέσποινα Αυγουστινάκη 6940212135.

ΠΗΓΗ: Από ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ 

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Διεύθυνση: Τίτου Γεωργιάδη & Γερωνυμάκη, Ηράκλειο Κρήτης, Τ.Κ. 71306
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλ. & Fax. 2810227341
Ώρες λειτουργίας 18:00-20:00 καθημερινές