ΔΙΗΜΕΡΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ

Γράφτηκε από τον/την Σύλλογος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος on . Posted in Νηπιαγωγοί εν δράσει

Διήμερο Βιωματικό Σεμινάριο κουκλοθεάτρου

Κουκλοθέατρο και πολιτισμός: «Κούκλας Πράξεις».

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» και η ομάδα «Νηπιαγωγοί εν δράσει» του Συλλόγου μας σας προσκαλούν σ’ ένα διήμερο βιωματικό σεμινάριο κουκλοθεάτρου με τίτλο Κουκλοθέατρο και πολιτισμός: «Κούκλας Πράξεις».

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 (18:00 μ.μ. με 20:00 μ.μ.) και Σάββατο 18 Οκτωβρίου (10:00 π.μ. με 13:00 μ.μ) στο χώρο του 36ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου (Ταγματάρχη Γιακουμάκη 41) .

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς της Α/βαθμιας Εκπαίδευσης και η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Στο βιωματικό σεμινάριο οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν θα εκφραστούν και θα δημιουργήσουν με οδηγό το θέατρο και την κούκλα.

Επίσης το σεμινάριο θα είναι αφιερωμένο στο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, μια και φέτος γιορτάζονται τα 400 χρόνια από το θάνατο του. Τέλος, στο χώρο του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση χειροποίητης κούκλας της εισηγήτριας.

Εισηγήτρια του σεμιναρίου είναι η κ. Αναστασία Ξηρομερίτου (Νηπιαγωγός) με βοηθό την κ. Κατερίνα Γλωσσοπούλου, θεατρολόγο και απόφοιτη ΕΠΚΑ.

Πρόγραμμα σεμιναρίου

Κουκλοθέατρο και πολιτισμός

«Κούκλας Πράξεις»

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου:

ü  Ενημερωτικό video σχετικό με την ιστορία του κουκλοθεάτρου αλλά και την σημασία του στην παιδαγωγική πράξη.

ü  Κουκλοθέατρο και κοινωνικοποίηση

ü  «Η κούκλα τάξης η κούκλα των συναισθημάτων»

ü  Διαθεματικές δράσεις στην σχολική τάξη (Αγωγή υγείας, Κυκλοφοριακή αγωγή, Η έννοια του χρόνου)

ü  Κουκλοθέατρο και μουσική (Μουσικό κομμάτι- το πρώτο σενάριο)

ü  Κουκλοθέατρο και ποίηση (Δραματοποίηση ενός ποιήματος με οδηγό το κουκλοθέατρο, Θεατρικό παιχνίδι και κουκλοθέατρο κι έτσι το ποίημα γίνετε παράσταση, «Η Μάγια» - «το Τρελλοβάπορο» του Οδυσσέα Ελύτη)

ü  Πως φτιάχνω το δικό μου παραμύθι.

Σάββατο 18 Οκτωβρίου:

Κουκλοθέατρο και παραμύθι

ü  Δραματική αφήγηση παραμυθιού με συμμετοχή των μαθητών.

ü  Απλές κατασκευές με την ευκαιρία του Φθινοπώρου.

ü  Οι κούκλες ζωντανεύουν. Φτιάχνουμε την δική μας παράσταση

ü  Ταξίδι στην χρωματοχώρα

ü  Αναφορά στον Γκρέκο. Πολιτιστικό πρόγραμμα με την ευκαιρία των 400 χρόνων από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

ü  Αναφορές στην Κρήτη. Αρχαιότητα – Σύγχρονα χρόνια μέσα από το Θέατρο της Κούκλας.

Σύντομο βιογραφικό

Η Αναστασία Ξηρομερίτου είναι Νηπιαγωγός και αποφοίτησε από την σχολή νηπιαγωγών Αθήνας το 1984. Μετεκπαιδεύτηκε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο το 2000 . Παράλληλα δίπλα στη μεγάλη μορφή του ελληνικού κουκλοθέατρου την Ελένη Θεοχάρη Περάκη πήρε τα πρώτα μαθήματα για την τέχνη αυτή. Διετέλεσε υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων του νομού Φθιώτιδας και αυτή την στιγμή ασχολείται αποκλειστικά με την δραστηριότητα του κουκλοθέατρου. Από το 1999 πραγματοποιεί εκπαιδευτικά σεμινάρια σ όλη την Ελλάδα με σκοπό την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών στο κουκλοθέατρο. Διετέλεσε υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων του νομού Φθιώτιδας και αυτή την στιγμή ασχολείται αποκλειστικά με την δραστηριότητα του κουκλοθέατρου.

Το «Κουκλοθέατρο Λαμίας» πραγματοποιεί σ όλη την Ελλάδα παραστάσεις κουκλοθέατρου τόσο συνεργαζόμενο με εκπαιδευτικούς φορείς αλλά και με πολιτιστικούς και δημοτικούς. Η παιδική σκηνή «Ονειροβάτες» αποτελεί εξελικτική συνέχεια του «Κουκλοθεάτρου Λαμίας». Απαρτίζεται από νέους με ζήλο και μεράκι που επιθυμούν να συνεχίσουν την πολύχρονη πολιτιστική κληρονομιά.

                                                      

                                                       ypografi

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Διεύθυνση: Τίτου Γεωργιάδη & Γερωνυμάκη, Ηράκλειο Κρήτης, Τ.Κ. 71306
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλ. & Fax. 2810227341
Ώρες λειτουργίας 18:00-20:00 καθημερινές