47 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου Ο «Νοέμβρης» φορά πάντα τα ρούχα των σύγχρονων αναγκών και αγώνων

Γράφτηκε από τον/την Σύλλογος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος on . Posted in Νέα - Ανακοινώσεις

126118892 3593826940677663 2737635772278211243 n

«Μικροί σχοινοβάτες με τα μεγάλα παπούτσια», έγραψε κάποιος. «Με τον ήλιο στο μέτωπο», τους φαντάστηκε ένας άλλος. Αμούστακα παιδιά κοίταξαν στα μάτια την ιστορία. Εκεί που για τους «πολλούς», γνωστικούς κυρ-Παντελήδες η ελευθερία ήταν χαμένη και ίσως περιττή, τράβηξαν από πάνω της το σάβανο της φασιστικής χούντας. Πέρασαν 47 χρόνια από την εξέγερση φοιτητών και λαού στο Πολυτεχνείο, μια εξέγερση που αποτέλεσε το έναυσμα για  την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών, η οποία βέβαια τελικά επήλθε και με το τραγικό γεγονός της προδοσία της Κύπρου.

Τιμή και δόξα στους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, στους αγωνιζόμενους φοιτητές του Πολυτεχνείου, στους νεκρούς και τραυματίες, στους εξορισμένους αγωνιστές, σε όσους με το παράδειγμα ζωής και την ίδια τους τη ζωή ανέβασαν την τιμή αυτού το τόπου και του λαού ψηλά.

Αυτό το νήμα αναζητούμε. Δεν τιμούμε απλά μια εξέγερση που έγινε 47 χρόνια πριν και σημάδεψε την πορεία του λαού μας. Ο «Νοέμβρης» φορά πάντα τα ρούχα των σύγχρονων αναγκών και λαϊκών αγώνων, καθώς σήμερα καλούμαστε ν’ αγωνιστούμε ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που ισοπεδώνουν τα εργασιακά δικαιώματα, συρρικνώνουν δημοκρατικές κατακτήσεις και συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Μέσα στην πανδημία η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο και την πληρωμή των υπερωριών, ενώ προηγουμένως με το νέο πτωχευτικό κώδικα δεν υπάρχει πλέον καμία προστασία της κύριας κατοικίας και απειλούνται με πτώχευση και δίχως σπίτι μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες κ.ά.

Μέσα στην πανδημία αυξάνονται οι εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανισότητες διότι το Υπουργείο Παιδείας δε φρόντισε να παρέχει σε όλους τους μαθητές που έχουν ανάγκη την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για τηλεκπαίδευση. Η πολιτική ηγεσία δεν έκανε απολύτως τίποτα για να εξασφαλιστούν οι κατάλληλοι όροι για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Σήμερα οφείλουμε να παλέψουμε για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, για την εργασία, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, για τη δημόσια δωρεάν υγεία, για την προάσπιση και διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών. Η αντίσταση απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς, ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου για ψωμί, παιδεία, ελευθερία και δημοκρατία αποτελούν πολύτιμη πηγή γνώσης, έμπνευσης και παραδειγματισμού για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» συμμετέχει στις εκδηλώσεις, τιμώντας με αντιπροσωπεία μελών την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την Τρίτη 17 Νοεμβρίου στις 18:00  στην Πλατεία Ελευθερίας, τηρώντας αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας.

Ζήτω το Πολυτεχνείο

ΨΩΜΙ-ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Διεύθυνση: Τίτου Γεωργιάδη & Γερωνυμάκη, Ηράκλειο Κρήτης, Τ.Κ. 71306
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλ. & Fax. 2810227341
Ώρες λειτουργίας 18:00-20:00 καθημερινές