Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, Βιωματικό σεμινάριο Ψυχοδράματος:

Γράφτηκε από τον/την Σύλλογος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος on . Posted in Νέα - Ανακοινώσεις

psychodrama group2

 

«Υπέρ – αναπτύσσοντας τον ρόλο του Εκπαιδευτικού».

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» σε συνεργασία με την Ομάδα Ψυχοθεραπευτικού κέντρου Ηρακλείου (ΨΥΧ.Η.) διοργανώνουν το Βιωματικό Σεμινάριο με θέμα «Υπέρ- αναπτύσσοντας τον ρόλο του Εκπαιδευτικού» την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 17:30 μ.μ. στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της Νέας Αλικαρνασσού (Μαυσώλου 75).

Αναλογιστείτε τρία χαρακτηριστικά που αποδίδονται στον ρόλο του Εκπαιδευτικού. Πόσο σας αντιπροσωπεύουν; Ποια από αυτά τα χαρακτηριστικά επηρεάζουν και άλλους ρόλους στη ζωή σας; Πόσο επιθυμητά είναι;

Το βιωματικό σεμινάριο βασίζεται στην προσέγγιση του ιδρυτή του Ψυχοδράματος JacobL. Moreno, ο οποίος υποστηρίζει ότι παρόλο που κάθε άνθρωπος διαθέτει μια ποικιλία ρόλων στη ζωή του (π.χ. μητέρα, εκπαιδευτικός, γιος, σύντροφος κ.α.), επικεντρώνεται συχνά σε ορισμένους ρόλους ή/και υπέρ – αναπτύσσει έναν ρόλο εις βάρος άλλων, με αποτέλεσμα να συγκρούεται με τους υπόλοιπους ρόλους (π.χ. ο ρόλος του εκπαιδευτικού και ο ρόλος του πατέρα ή του φίλου) και, κατά συνέπεια, να δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά σε διάφορους τομείς της ζωής του.

Λίγα λόγια για το Ψυχόδραμα. . .

Το Ψυχόδραμα είναι μια μέθοδος ομαδικής ψυχοθεραπείας που δίνει την ευκαιρία στο άτομο να εκφραστεί μέσω της πράξης – βιώματος, να ενισχύσει τις εγγενείς του δυνατότητες καθώς και να δημιουργήσει νέες, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο στις καταστάσεις που το δυσκολεύουν ή φαντάζεται πως θα το δυσκολέψουν. Επιπλέον, οι δυνατότητες αυτές βοηθούν το άτομο να συνειδητοποιήσει και να αναπτύξει ρόλους που χρειάζεται και επιλέγει στη ζωή του.

Παράλληλα, ως τεχνική διείσδυσης στην προσωπικότητα του ατόμου, αφ’ ενός ενισχύει τον αυθορμητισμό (ως απαραίτητο εργαλείο για πέρασμα στην πράξη) και την ανάπτυξη νέων ρόλων (ως τρόπο αντιμετώπισης καταστάσεων που προκύπτουν από σχέσεις, υπαρξιακές αναζητήσεις, κοινωνικούς ρόλους και καθημερινά ερεθίσματα) και αφ’ ετέρου αποδυναμώνει ρόλους και συνήθειες που ταλαιπωρούν το άτομο και το εμποδίζουν να είναι ο εαυτός του, ενέργειες απαραίτητες για μια υγιή ζωή.

Πρόγραμμα Βιωματικού σεμιναρίου:                                                                                                            17:30 – 18:00: Προσέλευση                                                          19:15 – 19:30: Διάλλειμα

18:00: Έναρξη                                                                                  19:30 – 20:30: Βιωματική άσκηση

18:00 – 19:15:Βιωματική άσκηση                                                20:30 – 21:00: Κλείσιμο ομάδας 

Το βιωματικό σεμινάριο απευθύνεται σε 25 εκπαιδευτικούς και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας:

Δηλώσεις συμμετοχής έως Δευτέρα 14 Νοεμβρίου.

Γιώργος Μακράκης, 6932 708 450.

Αναστασία Αράπογλου, 6945 872 806.

Τις ομάδες του Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου Ηρακλείου (ΨΥΧ.Η.) συντονίζει η Ηώ Αναστασάκη. Βοηθός – συντονίστρια η Ελευθερία Βαβούρη.

Βιογραφικό:

Η Ηώ Αναστασάκη είναι κλινική ψυχολόγος. Είναι πτυχιούχος (maitrise) Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Victor Segalen, Bordeaux II, του Μπορντώ της Γαλλίας, καθώς και του Παντείου Πανεπιστημίου (Τμήμα Ψυχολογίας). Από το 2000 έως το 2015 η Ηώ Αναστασάκη εργάσθηκε στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (Κ.Ε.Θ.Ε.Α. - θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ‘Εν δράσει’, Αθήνα 13 χρόνια και θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ‘Αριάδνη’, Ηράκλειο Κρήτης 2 χρόνια). Το 2010 έλαβε την ειδικότητα της ψυχοδραματίστριας, μετά από πολυετή βιωματική εκπαίδευση στο Ψυχοδραματικό Κέντρο Ανάπτυξης της Προσωπικότητας ΨΥΚΑΠ (Αθήνα), το οποίο είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Οργανισμών Ψυχοδράματος- FEPTO.

Η Ελευθερία Βαβούρη είναι κοινωνικός λειτουργός και εκπαιδευτικός. Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κρήτης (Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών) και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης (Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας). Είναι φοιτήτρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Κρήτης (Τμήμα Ψυχολογίας) "Κλινικές παρεμβάσεις στις εξαρτήσεις" και εκπαιδεύεται στο Ψυχόδραμα (ΨΥΧ.Η.).  

Το Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Ηρακλείου (ΨΥΧ.Η.) είναι μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν. Σ. Επ.), η οποία παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Απευθύνεται σε άτομα, ομάδες, δημόσιους φορείς, ιδιωτικές επιχειρήσεις και κοινότητες με σκοπό την ανάπτυξη ή/και ενίσχυση της προσωπικότητας καθώς και την κοινωνική δικτύωση.

Παρεχόμενες υπηρεσίες:

$1§  Workshops

$1§  Βιωματική Ομάδα Ψυχοδράματος

$1§  Συμβουλευτική Κοινωνικής – Ενσωμάτωσης και Δραστηριοποίησης

$1§  Γνωσιακά Σεμινάρια

$1§  Ειδική Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού

$1§  Ομάδα Θεάτρου

$1§  Ψυχοκοινωνικές Δράσεις

$1§  Βιωματική – Εκπαιδευτική Ομάδα Ψυχοδράματος

$1§  Θεραπευτικοί Μαραθώνιοι

$1§  Ατομική Συμβουλευτική – Ψυχοθεραπεία

$1§  Ομαδική Συμβουλευτική

$1§  Βιωματική Ομάδα Arttherapy/ Δραματοθεραπεία

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Διεύθυνση: Τίτου Γεωργιάδη & Γερωνυμάκη, Ηράκλειο Κρήτης, Τ.Κ. 71306
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλ. & Fax. 2810227341
Ώρες λειτουργίας 18:00-20:00 καθημερινές