Συνεχίζουμε τον αγώνα για την καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο

Γράφτηκε από τον/την Σύλλογος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος on . Posted in Νέα - Ανακοινώσεις

165bedbb7ce83253e6eff14f4e7e270e XL

Ενημερωτικές & διεκδικητικές συσκέψεις του Συλλόγου μας με τις δημοτικές αρχές και εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Παιδείας

Η πάγια θέση του εκπαιδευτικού κινήματος ήταν και παραμένει η άμεση και καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στα πλαίσια του 14χρονου δημόσιου και δωρεάν σχολείου. Όπως είναι γνωστό τη φετινή σχολική χρονιά για πρώτη φορά εφαρμόζεται η υποχρεωτικότητα της δίχρονης σε 184 δήμους της χώρας. Σύμφωνα με το άρθρο 33, που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Φλεβάρη του 2018, προβλέπεται σε βάθος τριετίας η καθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης σε όλους τους δήμους. Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι εφικτό σε συγκεκριμένους δήμους (κυρίως αστικούς) της χώρας, καθώς υπάρχουν έντονα κτιριακά και στεγαστικά προβλήματα.

Για το λόγο αυτό απαιτείται να παρθούν πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές για την επίλυση της σχολικής στέγης. Στο πλαίσιο αυτό το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας που περιλαμβάνει κρατική χρηματοδότηση για αίθουσες νηπιαγωγείων είναι σε θετική κατεύθυνση, όμως από μόνο του δεν λύνει το κτιριακό πρόβλημα. Ειδικότερα, σε πολλούς αστικούς δήμους, όπως και στο δήμο Ηρακλείου, παραμένει άλυτο και απαιτείται γενναία χρηματοδότηση, ώστε να μπορεί να γίνει παντού εφαρμογή του νόμου για τη 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στο δημόσιο νηπιαγωγείο.

Ταυτόχρονα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά και για έναν γενικότερο σχεδιασμό που θα καλύπτει τις ανάγκες για σχολική στέγη σε όλη τη χώρα απαιτούνται να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες, από την πολιτεία, τέτοιες που να αναγνωρίζονται και να απομονώνονται οι "υποκειμενισμοί" των δήμων που άμεσα ή έμμεσα προάγουν τη γνωστή «γραμμή» της ηγεσίας της ΚΕΔΕ και πιθανόν να παραμένουν αντίθετοι ή αδρανείς σε πρωτοβουλίες που βοηθούν την υλοποίηση του νόμου.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», στο πλαίσιο της άσκησης πίεσης για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τη σχολική στέγη, θα οργανώσει στο προσεχές χρονικό διάστημα ενημερωτικές συσκέψεις με τις τοπικές αρχές των δήμων του νομού Ηρακλείου, που δεν έχουν ενταχθεί στην εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης, και εκπροσώπων από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας,. Σκοπός των συσκέψεων είναι να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα για την πορεία υλοποίησης των απαραίτητων ενεργειών που αφορούν τα κτιριακά θέματα των δημόσιων νηπιαγωγείων.

Επίσης,καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση να προχωρήσουν άμεσα σε ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανέγερσης νηπιαγωγείων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και στους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, ώστε να μπορεί από άκρο σε άκρο σε όλη τη χώρα να εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος για τη δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Διεύθυνση: Τίτου Γεωργιάδη & Γερωνυμάκη, Ηράκλειο Κρήτης, Τ.Κ. 71306
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλ. & Fax. 2810227341
Ώρες λειτουργίας 18:00-20:00 καθημερινές