Ψήφισμα: Η κατάργηση του ασύλου δεν θα περάσει. ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΥΤΕ «ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ» ΟΥΤΕ Α.Ε.

Γράφτηκε από τον/την Σύλλογος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος on . Posted in Νέα - Ανακοινώσεις

5f84b204d2a84c8973ce00c2f9b03078-1068x712

Η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει κρύψει τις στοχεύσεις της για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Η  κατάργηση του ασύλου που επιδιώκει αποτελεί κρίκο μιας συνολικής πολιτικής αντίληψης που θέλει ως κυβέρνηση να υλοποιήσει. Μαζί με την κατάργηση του ασύλου, στόχος της είναι η απαξίωση του δημόσιου πανεπιστήμιου  και η επακόλουθη  μετατροπή του σε ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α.Ε.

Στο συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι η κατάργηση του άρθρου 16 του συντάγματος, δηλαδή η αποδόμηση του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.  Ενδεικτικό αυτών των προθέσεων είναι η πρόσφατη κυβερνητική κίνηση για την απόσχιση της "Έρευνας και τεχνολογίας" από το Υπουργείο Παιδείας και τα πανεπιστήμια και την ενσωμάτωση τους στο  Υπουργείο "Ανάπτυξης και Επενδύσεων", ώστε η αγορά και οι επιχειρηματίες τελικά να καθορίζουν και να κατευθύνουν πλήρως την έρευνα και να έχουν αυτοί ως φιλέτο τις χρηματοδοτήσεις.

Όλα τα παραπάνω όμως δεν κρύβονται πίσω από την εξαγγελία της για την κατάργηση του ασύλου, και ούτε κρύβονται πίσω από τη διατύπωση ότι το άσυλο ευθύνεται για την ανομία, την «εγκληματικότητα» και τη «διακίνηση ναρκωτικών». Το επιχείρημα αυτό είναι σαθρό πέρα για πέρα. Αρκεί κανείς να δει τι συμβαίνει με την εγκληματικότητα και τη διακίνηση ναρκωτικών έξω από τα πανεπιστήμια όπου δεν υπάρχει το άσυλο. Επιπλέον   το υπάρχον νομικό καθεστώς επαρκεί πλήρως για την αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων εντός των πανεπιστημίων. Απόδειξη γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι η αστυνομία με το υπάρχον νομικό καθεστώς έχει προβεί σε επιχειρήσεις ενάντια σε κακουργηματικές και άνομες πράξεις  πέριξ των πανεπιστημιακών χώρων και μέσα σε αυτά, μετά από συνεννόηση βέβαια με τις εισαγγελικές και πρυτανικές αρχές.

Ενώ όλα αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη τα γνωρίζει, συσχετίζει το άσυλο με την ανομία με σκοπό να το απαξιώσει και να το καταργήσει, παραγνωρίζοντας ότι αυτό που κάνει αποτελεί ύβρις απέναντι στη συλλογική ιστορική συνείδηση, στους αγώνες των φοιτητών και του ελληνικού λαού για ψωμί-παιδεία-ελευθερία, για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, αλλά και απέναντι στους σύγχρονους αγώνες για την πρόσβαση όλων στη μόρφωση, στην εργασία, στην υπεράσπιση του άρθρου 16 του συντάγματος και της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, το δικαίωμα στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών , δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα χιλιάδων νέων ανθρώπων, αυτά θέλει να ψαλιδίσει και να καταργήσει η νέα κυβέρνηση.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» δηλώνει την αντίθεση του στην προσπάθεια κατάργησης του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ . Καλούμε την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, να καταδικάσουν τις προσπάθειες αυτές καθώς και τις πρακτικές του δόγματος “νόμος και τάξη” και να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα των φοιτητών και των εργαζομένων. Το άσυλο κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από φοιτητές και εργαζόμενους. Οι προσπάθειες κατάργησης του πάντα συνδέονταν με την καταστολή και την επιβολή αντιλαϊκών πολιτικών.

Μπλοκάρουμε την απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει το ακαδημαϊκό άσυλο! Υπερασπιζόμαστε το πραγματικό περιεχόμενο του μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους και τα σωματεία των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα! Διεκδικούμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή!

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Διεύθυνση: Τίτου Γεωργιάδη & Γερωνυμάκη, Ηράκλειο Κρήτης, Τ.Κ. 71306
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλ. & Fax. 2810227341
Ώρες λειτουργίας 18:00-20:00 καθημερινές