46 χρόνια από την εξέγερση του «Πολυτεχνείου» Τα μηνύματα του χθες και οι αγώνες του σήμερα

Γράφτηκε από τον/την Σύλλογος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος on . Posted in Νέα - Ανακοινώσεις

1974

Πέρασαν 46 χρόνια από την εξέγερση φοιτητών και λαού στο Πολυτεχνείο, μια εξέγερση που αποτέλεσε το έναυσμα για  την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών, η οποία βέβαια τελικά επήλθε και με το τραγικό γεγονός της προδοσία της Κύπρου. Η αντίσταση απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς, ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου για ψωμί, παιδεία, ελευθερία και δημοκρατία αποτελούν πολύτιμη πηγή γνώσης, έμπνευσης και παραδειγματισμού για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο.

Τιμή και δόξα στους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, στους αγωνιζόμενους φοιτητές του Πολυτεχνείου, στους νεκρούς και τραυματίες, στους εξορισμένους αγωνιστές, σε όσους με το παράδειγμα ζωής και την ίδια τους τη ζωή ανέβασαν την τιμή αυτού το τόπου και του λαού ψηλά, πολύ ψηλά.

46 χρόνια μετά καλούμαστε ν’ αγωνιστούμε ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, να παλέψουμε για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, για την εργασία, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, για τη δημόσια δωρεάν υγεία, για την προάσπιση και διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών.

46 χρόνια μετά την είσοδο των τανκς στο Πολυτεχνείο, και λίγες μέρες πριν το τριήμερο του Πολυτεχνείου, η στόχευση της κυβέρνησης της ΝΔ και του μηχανισμού καταστολής είναι προφανής: Ο Πρύτανης της ΑΣΟΕΕ επιβάλει λοκ-αουτ στη Σχολή και η κυβέρνηση στέλνει τα ΜΑΤ, όπου χτυπούν απρόκλητα τους φοιτητές που έχουν συγκεντρωθεί για να πραγματοποιήσουν την Γενική τους Συνέλευση. Για να εφαρμοστεί στην πράξη η παραβίαση του ασύλου, η αποστείρωση των χώρων αγώνα των φοιτητών, η αποτροπή και στην ουσία απαγόρευση των μαζικών διαδικασιών των συλλόγων, συνολικά η καταστολή του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος.

Κι όμως όσοι νομίζουν ότι ο κόσμος της εκπαίδευσης, της εργασίας, της νεολαίας και του αγώνα θα παρακολουθήσουμε βουβά το όργιο καταστολής και τρομοκρατίας που εξαπολύει η κυβέρνηση της ΝΔ κάνουν τεράστιο λάθος! Οι φοιτητές και η νεολαία γι’ άλλη μια φορά δείχνουν το δρόμο: Έστειλαν και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα αγώνα απέναντι σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να καταστείλουν το φοιτητικό, λαϊκό και εργατικό κίνημα και τους αγώνες του.

Η 17η Νοέμβρη δεν αποτελεί μια εθιμοτυπική γιορτή με ουδέτερο πρόσημο και χωρίς καμιά επικαιροποίηση. Η 17η Νοέμβρη είναι επέτειος που αποτελεί τη φωνή και το χρέος όλων μας για νέους αγώνες, για «ψωμί παιδεία ελευθερία», για προκοπή ατομική και συλλογική, για μια καλύτερη ζωή για  έναν κόσμο δίκαιο.

 Ζήτω το Πολυτεχνείο

Ζήτω οι αγώνες για μόρφωση, δουλειά, δημοκρατία, για κοινωνική δικαιοσύνη.    Όλοι και όλες στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Πολυτεχνείου.

Κυριακή 17 Νοέμβρη, στις 18:00 συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Διεύθυνση: Τίτου Γεωργιάδη & Γερωνυμάκη, Ηράκλειο Κρήτης, Τ.Κ. 71306
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλ. & Fax. 2810227341
Ώρες λειτουργίας 18:00-20:00 καθημερινές