Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουμε να βρισκόμαστε δίπλα στους μαθητές μας Αποσαφήνιση ζητημάτων σχετικά με την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση Το Υπ. Παιδείας να δώσει λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν

Γράφτηκε από τον/την Σύλλογος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος on . Posted in Νέα - Ανακοινώσεις

ex-apostaseos-ekpaideusi

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,  

           Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» εύχεται υγεία, καλή δύναμη και κουράγιο σε όλους μέσα σ’ αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας και ολόκληρος ο πλανήτης.   Παρά τις δυσκολίες συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη, ώστε να βρεθούμε δίπλα στους μαθητές μας με όλα τα μέσα. Οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που σε άμεση καθημερινή επικοινωνία με μαθητές και γονείς, υλοποιούν την ανατροφοδοτική διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με κάθε πρόσφορο μέσο και με τη μέθοδο που επιλέγουν ως καταλληλότερη. Οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που αφιερώνουν ατέλειωτες ώρες προσωπικής εργασίας, προσπερνώντας τις δυσκολίες όπως η έλλειψη ψηφιακών υποδομών, υλικών αλλά και το επιβαρυμένο και «αδύναμο» σχολικό δίκτυο, καταφέρνουν μέσω ποικίλων τρόπων να είναι κοντά στους μαθητές τους (e-mail,  χρήση ιστολογίων των σχολικών μονάδων, σύγχρονη επικοινωνία με την τάξη τους μέσω πλατφορμών, με αξιοποίηση των ψηφιακών τάξεων και πλατφορμών κ.ά.).

Ωστόσο, αυτή η συγκινητική προσπάθεια τις τελευταίες ημέρες δυναμιτίζεται από τις πιέσεις, μέσα από παράτυπες εντολές και προφορικές οδηγίες,  στελεχών του Υπουργείου Παιδείας και της διοικητικής πυραμίδας της εκπαίδευσης που επιχειρούν να αναγκάσουν τους συναδέλφους να αξιοποιούν μόνο τις πλατφόρμες ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του Υπουργείου αλλά και να υιοθετήσουν «υποχρεωτικά» τη χρήση της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Το Υπουργείο Παιδείας, δυστυχώς, αντί να διευκολύνει την προσπάθεια που γίνεται, βάζει συνεχώς νέα εμπόδια. Η τακτική της «υποχρεωτικότητας» συγκεκριμένων μεθόδων και μέσων στην εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο Δημοτικό δημιουργεί την αίσθηση ότι το Υπουργείο Παιδείας κινείται εντελώς επικοινωνιακά, αγνοεί τα προβλήματα και στη πράξη απαξιώνει την προσπάθεια που έχει γίνει έως τώρα.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε πως η μέχρι τώρα εμπειρία από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στην οποία φοιτούν μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας, δείχνει ότι υπάρχουν και εκεί μεγάλες δυσκολίες στη συμμετοχή ακόμα και αυτών των μαθητών στη σύγχρονη εκπαίδευση, παρά τις μεγάλες προσπάθειες των καθηγητών.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, τις εμπειρίες των συναδέλφων από την υλοποίηση της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης στην πράξη, τις γραπτές εγκυκλίους του Υπ. Παιδείας και τις επίσημες ανακοινώσεις της ΔΟΕ, επισημαίνουμε τα παρακάτω:

  • Η επιλογή των μεθόδων υλοποίησης της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι της αποκλειστικής ευθύνης των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας (σύλλογοι διδασκόντων), με βάση την άποψη που έχουν διαμορφώσει για τη λειτουργία της τάξης τους από την καθημερινή επαφή τους με τους μαθητές λαμβάνοντας υπόψη και τις τεχνικές δυνατότητες που έχουν ή δεν έχουν οι μαθητές τους.
  • Οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που θα επιλέξουν, σε επίπεδο σχολικής μονάδας, αν θα υιοθετήσουν την εφαρμογή είτε της σύγχρονης είτε της ασύγχρονης είτε του συνδυασμού των δύο μεθόδων εξ αποστάσεως διδασκαλίας.
  • Οι όποιες συναντήσεις πραγματοποιούνται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα προς τους εκπαιδευτικούς. Είναι εξαιρετικά προβληματική και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά η διφορούμενη στάση μελών της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ., καθώς οι γραπτές οδηγίες κινούνται σε διαφορετικό πνεύμα από τις προφορικές παροτρύνσεις, μέσω των τηλεδιασκέψεων, περί «υποχρεωτικότητας» συγκεκριμένων μεθόδων (π.χ. σύγχρονη τηλεκπαίδευση).

Παράλληλα η επιχειρούμενη προσπάθεια του Υπ. Παιδείας για καθολική χρήση της σύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης έχει συνδυαστεί από την πλευρά του με όλες τις απαραίτητες ενέργειες; Συγκεκριμένα:

Ø  Έχει φροντίσει να άρει όλες τις ανισότητες μεταξύ των μαθητών, διασφαλίζοντας την ισότιμη συμμετοχή όλων;

Ø  Έχει προβεί σε έκτακτη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης για την προμήθεια των αναγκαίων τεχνικών μέσων (υπολογιστές, κάμερες, πρόσβαση στο διαδίκτυο, δημιουργία κεντρικής πλατφόρμας ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, ατέλεια για τον τηλεφωνικό αριθμό κλήσης για την πρόσβαση στις πλατφόρμες της σύγχρονης τηλεκπαίδευση κ.ά.)

Ø  Έχει αναλογιστεί ότι πολλοί γονείς διαθέτουν έναν υπολογιστή για 2-3 παιδιά αλλά και για τη δική τους χρήση ως εργαζόμενοι, ειδικότερα αν είναι εκπαιδευτικοί;

Η αλληλεγγύη μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων στην κοινή προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανή η εκπαιδευτική διαδικασία και η αμοιβαία ψυχοσυναισθηματική στήριξη, μέσω της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, στην παρούσα κρίση της πανδημίας που κρατάει κλειστά τα σχολεία είναι ένα σημαντικό επίτευγμα.

Δίνουμε τη μάχη με όλα τα μέσα, αξιοποιούμε τα πάντα, και ταυτόχρονα:

Απαιτούμε από το Υπουργείο να ικανοποιήσει εδώ και τώρα τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών. Ακόμα και στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε, συνεχίζουμε να παλεύουμε, να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε με γνώμονα τις ανάγκες των μαθητών μας.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Διεύθυνση: Τίτου Γεωργιάδη & Γερωνυμάκη, Ηράκλειο Κρήτης, Τ.Κ. 71306
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλ. & Fax. 2810227341
Ώρες λειτουργίας 18:00-20:00 καθημερινές