Με αφορμή την τηλεδιάσκεψη νηπιαγωγών από συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου με θέμα «Την εισαγωγή των Αγγλικών στο νηπιαγωγείο»

Γράφτηκε από τον/την Σύλλογος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος on . Posted in Νέα - Ανακοινώσεις

nipiagogeio

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» με αφορμή την τηλεδιάσκεψη νηπιαγωγών που πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 7-5-2020, από συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου με θέμα «Την εισαγωγή των Αγγλικών στο νηπιαγωγείο», τονίζει τα παρακάτω:

Ø  Η Διδασκαλική Ομοσπονδία και η Σύνοδος των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών σε συνάντηση που είχαν, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση που επεσήμαναν πως η πρόθεση εισαγωγής αυστηρών δομημένων προγραμμάτων στα νήπια στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης παραβλέποντας βασικές παιδαγωγικές αρχές.

Ø  Η «σχολειοποίηση» του Νηπιαγωγείου με την κατάτμηση σε διακριτά διδακτικά αντικείμενα με την εισαγωγή των Αγγλικών σε πρώτη φάση και αργότερα της Φυσικής Αγωγής και της Πληροφορικής σε δεύτερο χρόνο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη φιλοσοφία του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών και δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των νηπίων. 

Ø  Το Υπ. Παιδείας καταπατά ουσιαστικά τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του Νηπιαγωγείου, που είναι η γνώση διαμέσου του παιχνιδιού με μεικτές ηλικίες παιδιών και οργάνωσης της διδασκαλίας σε κέντρα ενδιαφέροντος υπό την μορφή σχεδίων εργασίας, project και διαθεματικών δραστηριοτήτων.

Επιπλέον, το πολυνομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας δεν έχει ακόμη κατατεθεί στη Βουλή και ο εκπαιδευτικός κλάδος δίνει μάχη για την απόσυρσή του, καθώς περιέχει ριζικές αναδιαρθρώσεις που συρρικνώνουν το Δημόσιο Σχολείο.Επομένως, αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο η βιασύνη της προπαγάνδισης των αλλαγών στη φιλοσοφία του Νηπιαγωγείου από τη στιγμή που δεν έχει κατατεθεί και ψηφιστεί το νομοσχέδιο από την ελληνική βουλή;

Η θέση του Κλάδου με παιδαγωγικές, επιστημονικές και τεκμηριωμένες θέσεις έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τη μεθοδευμένη και «βιαστική» ενημέρωση των νηπιαγωγών για την εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στην προσχολική εκπαίδευση.

Κατά συνέπεια καλούμε τους συντονιστές εκπαιδευτικού έργου να διακόψουν τέτοιου είδους ενημερώσεις που δημιουργούν συνθήκες τετελεσμένου, όταν ο εκπαιδευτικός κόσμος αγωνίζεται αυτή τη χρονική στιγμή ενάντια στο πολυνομοσχέδιο των περικοπών για τη Δημόσια Εκπαίδευση και παράλληλα απέναντι στην αισχρή τροπολογία περί απευθείας μετάδοσης σε πραγματικό χρόνο μαθημάτων που πραγματοποιούνται στις σχολικές τάξεις.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Διεύθυνση: Τίτου Γεωργιάδη & Γερωνυμάκη, Ηράκλειο Κρήτης, Τ.Κ. 71306
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλ. & Fax. 2810227341
Ώρες λειτουργίας 18:00-20:00 καθημερινές