Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση-Η έλλειψη πολιτικής βούλησης και η διαχειριστική ανικανότητα οδηγούν στη χειρότερη λύση ανάγκης

Γράφτηκε από τον/την Σύλλογος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος on . Posted in Νέα - Ανακοινώσεις

download13

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» συναντήθηκε την Πέμπτη 16 Ιουλίου, με τον Δήμαρχο Ηρακλείου, κ. Β. Λαμπρινό, και τον αντιδήμαρχο παιδείας, κ. Ν. Αγγελάκη, σχετικά με την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στο Δήμο Ηρακλείου.

Από τη δική μας μεριά τονίσαμε πως υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για τη σχολική στέγη στην πόλη μας, καθώς πολλά κτίρια νηπιαγωγείων έχουν σοβαρά κτιριακά και λειτουργικά ζητήματα. Υπάρχουν ευθύνες στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, εφόσον οι 22 αίθουσες που έχει αναλάβει η ΚΤΥΠ (ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού κράτους) δεν θα είναι έτοιμες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να καταδικάσουμε τις απαράδεκτες δηλώσεις της γενικής γραμματέα του Υπ. Παιδείας, της κα. Γκίκα, που δήλωσε σε σχετική συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή και την Ένωση Γονέων:«…σε κάθε δημοτικό της χώρας υπάρχουν αίθουσες που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες. Σαν δεύτερη λύση ανάγκης, δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρείτε τέτοιες αίθουσες». Υπάρχουν ευθύνες και στη δημοτική αρχή, αφού ούτε οι 10 οικίσκοι που ήταν προγραμματισμένοι να παραδοθούν πριν το ξεκίνημα του σχολικού έτους είναι εφικτό. Είναι χαρακτηριστικό πως και για τις 32 αίθουσες συνολικά δεν λάβαμε συγκεκριμένη απάντηση πότε θα είναι έτοιμες χρονικά.

Κατά συνέπεια η λύση ανάγκης που προκρίθηκε από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας και της Δημοτικής αρχής είναι:

Ø  Να χρησιμοποιηθούν 9 αίθουσες πολλαπλών χρήσεων των δημοτικών σχολείων.

Ø  Να χρησιμοποιηθούν 8 αίθουσες ΚΕΠΑ (δημοτικών παιδικών σταθμών).

           Προφανώς αυτή η λύση ανάγκης προέκυψε από την έλλειψη πολιτικής βούλησης και της διαχειριστικής ανικανότητας, καθώς εδώ και τρία χρόνια όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς γνώριζαν πως με βάση το νόμο η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα έπρεπε να εφαρμοστεί το σχολικό έτος 2020-1 και στο Δήμο Ηρακλείου.

           Ο νέος σχεδιασμός που συναποφάσισαν κυβέρνηση και δήμος Ηρακλείου θα προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα. Η αξιοποίηση των αιθουσών πολλαπλών χρήσεων των δημοτικών σχολείων, δημιουργεί ζητήματα συνολικής λειτουργίας των σχολείων, αφού θα πρέπει τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 12 ετών να προαυλίζονται στον ίδιο χώρο, ζητήματα υγιεινής εφόσον θα χρησιμοποιούνται κοινές τουαλέτες και εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης με την πανδημία του κορονοϊού, θέματα λειτουργίας του σχολικού προγράμματος εφόσον δεν θα είναι εφικτό να χρησιμοποιούνται οι αίθουσες αυτές για εκδηλώσεις, δράσεις κ.ά. Η χρήση αιθουσών των ΚΕΠΑ θα στερήσει τη δυνατότητα σε γονείς να στείλουν τα παιδιά τους (ηλικίας κάτω των 4 ετών) σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα με κοινωνικές προεκτάσεις.

           Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» τονίζει πως η εφαρμογή της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης αποτελεί μια σημαντική θεσμική, παιδαγωγική και κοινωνική κατάκτηση, η οποία πρέπει να υλοποιηθεί με όρους παιδαγωγικούς, υγιεινής, ασφάλειας και προσαρμοσμένους στις σύγχρονες εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανάγκες εν έτη 2020. Υπό το πρίσμα αυτό θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Διεύθυνση: Τίτου Γεωργιάδη & Γερωνυμάκη, Ηράκλειο Κρήτης, Τ.Κ. 71306
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλ. & Fax. 2810227341
Ώρες λειτουργίας 18:00-20:00 καθημερινές