Το διδακτικό ωράριο και η κάλυψη ωρών λόγω απουσίας εκπαιδευτικού ή ελλείψεων εκπαιδευτικού προσωπικού

Γράφτηκε από τον/την Σύλλογος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος on . Posted in Νέα - Ανακοινώσεις

ekpaideytikoi-kena2

Στην εγκύκλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος με αριθμό πρωτοκόλλου 247 αναφέρει τα εξής για το διδακτικό ωράριο:

•Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι απαραβίαστο και καθορίζεται από το Ν. 2517/97. (24 ώρες για όσους έχουν ως 10χρόνια υπηρεσίας, 23 ώρες από 10 -15χρόνια, 22 ώρες από 15-20 χρόνια και 21 ώρες από 20 και πάνω).

Ο Ν. 1566/85 κάνει σαφή διάκριση μεταξύ εργασιακού και διδακτικού ωραρίου, ορίζοντας με σαφήνεια ότι οποιαδήποτε απασχόληση στην τάξη εντάσσεται σε διδακτικό ωράριο. Κατά συνέπεια σε καμία περίπτωση δεν ευσταθεί ότι μπορεί συνάδελφος να «απασχολήσει» παιδιά στην τάξη στα πλαίσια του εργασιακού του ωραρίου.

Τη φετινή σχολική χρονιά παρατηρείται το φαινόμενο η κάλυψη ωρών σε τμήματα για τον οποιοδήποτε λόγο (π.χ. απουσία εκπαιδευτικού ή εκπαιδευτικές ανάγκες που δεν έχουν καλυφθεί από το Υπουργείο Παιδείας) να γίνεται από τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που έχουν με βάση το πρόγραμμα του σχολείου κενό. Το γεγονός αυτό επιβαρύνει τους εκπαιδευτικούς ειδικότερα σε μια περίοδο όπου υπάρχουν αυξημένες αρμοδιότητες (υπεύθυνοι covid, συνεχείς εφημερίες, χρήση μάσκας κ.ά.) λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Να σημειωθεί πως καμία διάταξη ή οδηγία του ΕΟΔΥ δεν απαγορεύει την ανάμειξη μαθητών στις σχολικές μονάδες από διαφορετικά τμήματα στις τάξεις.

Σε κάθε περίπτωση κυρίαρχο όργανο είναι οι σύλλογοι διδασκόντων που αποφασίζουν υπό το πρίσμα των ιδιομορφιών και των συνθηκών της εκάστοτε σχολικής μονάδας.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» ζητά από το Υπουργείο Παιδείας:

·        Την άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών με προσλήψεις αναπληρωτών πλήρους ωραρίου και συμβάσεις ολόκληρου του σχολικού έτους.

·        Την πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού στις Διευθύνσεις που θα καλύπτει άμεσα τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύπτουν και θα συμβάλει στην εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες κορονοϊού.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Διεύθυνση: Τίτου Γεωργιάδη & Γερωνυμάκη, Ηράκλειο Κρήτης, Τ.Κ. 71306
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλ. & Fax. 2810227341
Ώρες λειτουργίας 18:00-20:00 καθημερινές