Αποχαιρετούμε έναν μεγάλο Έλληνα με παγκόσμιο κύρος

Γράφτηκε από τον/την Σύλλογος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος on . Posted in Δελτία Τύπου

mikis-theodorakis-1983

Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα, τον Μίκη Θεοδωράκη, μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας με παγκόσμιο κύρος.

Ο Μίκης Θεοδωράκης τόσο με τη δράση του όσο και με τη μουσική του, ενέπνευσε ολόκληρες γενιές, ταξίδεψε τη χώρα μας στα πέρατα του κόσμου, αγωνίστηκε και μεταλαμπάδευσε με το έργο του τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο Μίκης είναι ο άνθρωπος που έβαλε την ποίηση στο σπίτι του λαού.

Ο Μίκης περνά σήμερα στην αιωνιότητα και το σπουδαίο έργο του αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη και συνάμα οδηγός για το μέλλον.

«…Όμως εσύ, μου λένε, έχεις ταλέντο και πρέπει να το διαφυλάξεις. Ξεχνούν πως όλη τη ζωή μου τη μοίρασα σε αγώνες και σε μουσική. Και είναι οι αγώνες και η μουσική τόσο δεμένα πια μέσα μου, ώστε δεν μπορώ να φανταστώ ούτε αγώνες χωρίς τραγούδι ούτε τραγούδι χωρίς αγώνα. Φαίνεται πως το ταλέντο μου, σαν μια παράξενη μπαταρία, εκεί μέσα γεμίζει. Μέσα στη ζεστασιά της χειραψίας, μέσα στο αετίσιο βλέμμα του συναγωνιστή, μέσα στις ιαχές των συλλαλητηρίων και στη βοή της μάχης. Γιατί, όπως ξέρουν, δεν είμαι ένας οποιοσδήποτε συνθέτης, αλλά ένας συνθέτης Κρητικός, κι αυτό το τελευταίο βαραίνει πολύ μέσα μου και θέλω προσπάθεια μεγάλη για να παραμείνω πεισματικά, αμετανόητα και πάντα Κρητικός.»

*Προεκλογική ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά, Νοέμβριος 1964.

Από το βιβλίο: Θεοδωράκης Μίκης, Πολιτικά, Θεωρία και Πράξη, τομ.Γ’ Εκδ. εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 2019, σελ. 366-70 και από το “Χρέος”

Καλό ταξίδι στην αιωνιότητα !

                                         

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Διεύθυνση: Τίτου Γεωργιάδη & Γερωνυμάκη, Ηράκλειο Κρήτης, Τ.Κ. 71306
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλ. & Fax. 2810227341
Ώρες λειτουργίας 18:00-20:00 καθημερινές