Το ιστορικό του συλλόγου από την ίδρυσή του έως σήμερα

Από το 1910, είναι βέβαιο ότι υπάρχει Ενιαίος Διδασκαλικός Σύλλογος Ηρακλείου με το Στέλιο Αλοϊζο Πρόεδρο. Είναι επίσης βέβαιο ότι ο Σύλλογος αυτός, είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ΔΟΕ.

Στη Γ.Σ της 21ης/4/1921, ιδρύουν τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας(ΔΟΕ) που αρχίζει να λειτουργεί το 1922, ενώ τρία χρόνια αργότερα ιδρύεται η ΟΛΜΕ.

Τα δύο πρώτα χρόνια το έντυπο τηςΔΟΕ είναι το περιοδικό Ερμής, που εκδίδεται στη Χαλκίδα, ενώ από το 1924 μέχρι σήμερα εκδίδεται το Διδασκαλικό Βήμα. Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία από το Διδασκαλικό Βήμα, ο Ενιαίος Διδασκαλικός Σύλλογος Ηρακλείου συμμετέχει στις Γενικές Συνελεύσεις από την ίδρυση της ΔΟΕ.

Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία του Συλλόγου

03/08/1925 Στην Ζ΄ Γ.Σ όπου συμμετέχουν 46 Σύλλογοι, πρόεδρος του προσωρινού προεδρείου είναι ο αντιπρόσωπος Ηρακλείου Ι. Φιοράκης. Ενώ πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο Μιλτιάδης Χισκάκης.

1926 Πρόεδρος του Συλλόγου Ηρακλείου είναι ο Στέλιος Αλοϊζος και αντιπρόσωπος ο Δ. Χανιωτάκης. Στην περιφέρεια Κρήτης αναφέρονται οι Σύλλογοι: Ρεθύμνου, Χανίων, Σφακίων και Σητείας.

27-2-1927 Στην Θ΄ Γενική Συνέλευση του κλάδου αναφέρεται για πρώτη φορά και δεύτερος Σύλλογος στο Ν. Ηρακλείου. Ο Σύλλογος Γόρτυνος Κρήτης. Η πρώτη διάσπαση είναι γεγονός.

1928 Στην 11η Γ.Σ της ΔΟΕ πρόεδρος εκλέγεται ο Πρόεδρος του Ηρακλείου, Στέλιος Αλοϊζος, για τη διετία 1928-1930. Για πρώτη και μοναδική φορά εκλέγεται Πρόεδρος της ΔΟΕ από την Κρήτη.

1935 Από το Μάη του χρόνου αυτού δεν υπάρχει Διοίκηση της ΔΟΕ λόγω της έκτακτης κατάστασης της χώρας (Δικτατορία Μεταξά, πόλεμος, εμφύλιος).

1947 Τον Ιούλιο του χρόνου αυτού θα συγκληθεί η πρώτη μεταπολεμική Γ.Σ του κλάδου(19η). Στη 19η Γ.Σ αντιπρόσωπος Ηρακλείου είναι ο Λάζαρος Πετρίδης με 20 ψήφους (πλειοψηφικό σύστημα).Ο Σύλλογος Γόρτυνας δε συμμετέχει. Προφανώς έχει συγχωνευτεί με τον Ενιαίο Σύλλογο.

6-12/7/1953 Στην 25η Γ.Σ στο Σύλλογο Ηρακλείου ψηφίζουν 406 και 41 ψήφους. Αντιπρόσωπος είναι ο Χριστόφορος Σωμαράκης μετέπειτα αναπληρωτής Επόπτης Εκπαίδευσης.

1955 Στην 27η Γ.Σ τον Ιούλιο η ΔΟΕ έχει 107 Συλλόγους. Αντιπρόσωπος Ηρακλείου είναι ο Κουκουράκης Ιωάννης και αναπληρώτρια η Κοκκινάκη Όλγα, διευθύντρια επί 24 χρόνια του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου. Σήμερα η ΔΟΕ έχει, 147 Συλλόγους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

1959 Ο Ενιαίος Σύλλογος Ηρακλείου διασπάται και ιδρύονται δύο ακόμη Σύλλογοι: Ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ηρακλείου και ο Σύλλογος Γόρτυνας.

1963 Στο μεγαλειώδη απεργιακό αγώνα της χρονιάς αυτής και οι τρεις σύλλογοι συνεργάστηκαν αρμονικά προκειμένου να συντονίσουν αποτελεσματικά τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση. Στο λεγόμενο Στρατηγείο του 5ου Δ.Σ (σημερινό 8o Δ.Σ) διαπιστώθηκε η ανάγκη της συσπείρωσης και ενοποίησης. Από τότε, συνάδελφοι που πίστευαν στην ενότητα ανάλαβαν αληθινή σταυροφορία, για να πείσουν τους συναδέλφους για την ενότητα και συσπείρωση του δ.σ.κ στο Νομό.

1964 Το Μάιο του χρόνου αυτού εγκρίθηκε ομόφωνα από τις συνελεύσεις του Ενιαίου Συλλόγου Ηρακλείου το νέο καταστατικό, ενώ ο Σύλλογος Γόρτυνας υπαναχώρησε.

1964 Στις 19 του Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε η Γ.Σ του νέου Συλλόγου «Κνωσός», ενώ παράλληλα συνέχισε να λειτουργεί και ο Σύλλογος Γόρτυνας. Ο Σύλλογος «Κνωσός» εξέδωσε το περιοδικό «Κάστρο» που είχε μεγάλη απήχηση.

1968 Τραγική ειρωνεία οι δύο Σύλλογοι ενώθηκαν αναγκαστικά με απόφαση της Στρατιωτικής Διοίκησης Ηρακλείου- Λασιθίου στην αρχή της δικτατορίας.

1977. Ο Ενιαίος Σύλλογος με την επωνυμία Διδασκαλικός Σύλλογος Ν. Ηρακλείου διασπάστηκε με την ίδρυση του Συλλόγου «Ν. Καζαντζάκη» από μικρή ομάδα μετεκπαιδευθέντων δασκάλων.

1978 Το Νοέμβρη του χρόνου αυτού εκδόθηκε το Ενημερωτικό Δελτίο, Εφημερίδα του Συλλόγου που έφθανε σ’ όλη την Ελλάδα.

1979 Το Σεπτέμβρη του χρόνου αυτού αγοράστηκαν από το Δ.Σ της διετίας 78-80 και υπό την προεδρία του αείμνηστου Βαγγέλη Γιουκάκη, τα ιδιόκτητα γραφεία του Συλλόγου, στην οδό Τίτου Γεωργιάδη και Γερωνυμάκη

3-6-1983 Έγιναν οι πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, άτυπα όμως, με τρία ψηφοδέλτια ΠΑΣΚ, ΑΣΚ, ΔΑΣΚ και ένα ανεξάρτητο. Επίσημα και τυπικά το καταστατικό τροποποιήθηκε στην τακτική Γ.Σ του Συλλόγου (33ο Δ.Σ) και συμπεριέλαβε τις διατάξεις για την απλή αναλογική. Τότε άλλαξε και η ονομασία του από "Διδασκαλικός Σύλλογος Ν. Ηρακλείου" σε "Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Ηρακλείου".

1984 Τη χρονιά αυτή υπήρξε και η δεύτερη διάσπαση με την ίδρυση του Συλλόγου «Φαιστός». Η 53η Γ.Σ της ΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη απέρριψε την εγγραφή του Συλλόγου «Φαιστός» με 193 κατά και 97 ψήφους υπέρ, ενώ η εγγραφή θα γίνει μετά με δικαστική απόφαση.

5-6-2002 Με απόφαση της Γ.Σ στον κινηματογράφο Αστόρια ο Σύλλογος πήρε τη σημερινή ονομασία του Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Ο Σύλλογος Ηρακλείου για πολλά χρόνια ήταν ο μεγαλύτερος της χώρας στη δύναμη της Δ.Ο.Ε.

Μετά τις δύο διασπάσεις όμως και τη μαζικοποίηση άλλων συλλόγων, είναι τρίτος (από στοιχεία της ΔΟΕ: 2004).

1. Σύλλογος Πατρών, Ψηφίσαντες: 1960 – Αντιπρόσωποι στη ΔΟΕ: 17

2. Σύλλογος Λάρισας, Ψηφίσαντες: 1624 – Αντιπρόσωποι στη ΔΟΕ: 16

3. Σύλλογος Ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», Ψηφίσαντες: 1413 – Αντιπρόσωποι στη ΔΟΕ: 14

Σύλλογος Ν. Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», Ψηφίσαντες: 276 – Αντιπρόσωποι στη ΔΟΕ: 3

Σύλλογος Μοιρών «Η Φαιστός», Ψηφίσαντες 158 – Αντιπρόσωποι στη ΔΟΕ: 2

ΣΥΝΟΛΟ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Ψηφίσαντες: 1847 – Αντιπρόσωποι στη ΔΟΕ: 19

"Τα στοιχεία του ιστορικού συνέλεξε ο συνάδελφος Κλεάνθης Ψαρολογάκης μέσα από τα αρχεία της ΔΟΕ και του Συλλόγου."

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Διεύθυνση: Τίτου Γεωργιάδη & Γερωνυμάκη, Ηράκλειο Κρήτης, Τ.Κ. 71306
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλ. & Fax. 2810227341
Ώρες λειτουργίας 18:00-20:00 καθημερινές