Ενημέρωση και διευκρινίσεις ως προς τα βήματα υλοποίησης της απόφασης για Απεργία-Αποχή από την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων

Γράφτηκε από τον/την Σύλλογος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος on . Posted in Νέα - Ανακοινώσεις

axiologisi

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος», έπειτα από τις πετυχημένες ενημερωτικές διαδικτυακές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν για την αξιολόγηση σχολικών μονάδων, παραθέτει κωδικοποιημένα διευκρινίσεις, επισημάνσεις και ενέργειες που πρέπει να γίνουν αναφορικά με την Απεργία-Αποχή του Κλάδου από τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο 4692/2020 καθώς και από την Υπουργική Απόφαση «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο».

Διευκρινίσεις:

·         Η Απεργία-Αποχή αποτελεί μια νόμιμη και συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, η οποία καλύπτει τους συμμετέχοντες από κάθε πειθαρχική ευθύνη.

·         H Απεργία-Αποχή των εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.).

·         Η Απεργία-Αποχή εφαρμόζεται και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα με απόφαση της ΑΔΕΔΥ.Δεν προκύπτει οικονομική επίπτωση για τους συμμετέχοντες.

·         Πέρα από τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ απόφαση για Απεργία-Αποχή έχει λάβει και η ΠΟΣΕΕΠΕΑ, δηλαδή η ομοσπονδία ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού. Ωστόσο η συμμετοχή τους στην Απεργία-Αποχή επικυρώνεται σε διαφορετικό έντυπο, το οποίο θα σταλεί από την Ομοσπονδία τους.

·         Η δήλωση συμμετοχής στην Απεργία-Αποχή συμπληρώνεται σε ειδικό έντυπο (που επισυνάπτεται). Στο ίδιο έντυπο υπογράφουν διευθυντές/ντριες, προϊστάμενοι/νες και οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί του συλλόγου διδασκόντων.

·         Η δήλωση αυτή στο ειδικό έντυπο καταχωρείται στο πρωτόκολλο του σχολείου.

Αναλυτικότερα τα βήματα-ενέργειες που πρέπει να γίνουν:

Ø  Στις 8 Φεβρουαρίου 2021 επιδόθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και στο Ελληνικό Δημόσιο εξώδικη γνωστοποίηση της απεργίας-αποχής, δηλώνοντας, έτσι, επίσημα την κήρυξή της.

Ø  Με βάση αυτό οι συνάδελφοι διευθυντές/ντριες, προϊστάμενοι/ες, πριν την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης του Συλλόγου Διδασκόντων για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, δηλώνουν τη συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή και ότι δεν συμμετέχουν σε καμία αξιολογική διαδικασία.

 Ø Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί-μέλη των Συλλόγων Διδασκόντων δηλώνουν, πριν την έναρξη της διαδικασίας της ειδικής συνεδρίασης, ότι συμμετέχουν στην απεργία-αποχή. Μ’ αυτό τον τρόπο προκύπτει αδυναμία πραγματοποίησης της Ειδικής Συνεδρίασης ελλείψει απαρτίας λόγω συμμετοχής της πλειοψηφίας ή του συνόλου των εκπαιδευτικών στην νομίμως κηρυγμένη απεργία αποχή της ΔΟΕ.

Περαιτέρω επισημάνσεις επί της διαδικασίας των ειδικών συνεδριάσεων:

  • Με βάση το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Συλλόγου Διδασκόντων για να υπάρχει απαρτία στο όργανο, πρέπει οι παρόντες να είναι περισσότεροι από τους απόντες.
  • Οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στην απεργία-αποχή θεωρούνται απόντες, με αποτέλεσμα στην έναρξη της συνεδρίασης να τίθεται θέμα απαρτίας του Συλλόγου Διδασκόντων.
  • Εάν δεν υπάρχει απαρτία (συμμετέχουν, δηλαδή, οι περισσότεροι συνάδελφοι στην απεργία-αποχή), η συνεδρίαση δεν πραγματοποιείται και δεν συντάσσεται σχετικό πρακτικό στο Βιβλίο πρακτικών του Συλλόγου Διδασκόντων.
  • Αν ο Διευθυντής επιμείνει στην καταγραφή πρακτικού στο βιβλίο πρακτικών, παρά την έλλειψη απαρτίας, τότε οι συνάδελφοι υποβάλλουν εκ νέου τη δήλωση συμμετοχής στην απεργία- αποχή, ζητούν την καταχώρηση της και αποχωρούν από τη διαδικασία.
  • Εάν υπάρχει απαρτία, οι συμμετέχοντες στην απεργία-αποχή απαιτούν να καταχωρηθεί το περιεχόμενο της δήλωσης, ως άποψή τους, στο βιβλίο πρακτικών, ώστε να γίνεται σαφής η συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή και να μην υποχρεωθούν στη συμμετοχή τους στην αξιολογική διαδικασία (συγκρότηση ομάδων εργασίας, συνεδρίαση για τη σύνταξη έκθεσης «Εσωτερικής και Εξωτερικής Αξιολόγησης», κλπ.).

Σημείωση:Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος», στο πλαίσιο της συλλογικής και συντεταγμένης μάχης, θα συγκεντρώνει ηλεκτρονικά μια απλή δήλωση-έντυπο του σχολείου σχετικά με την απόφαση της απεργίας αποχής. Το έντυπο αυτό επισυνάπτεται. Η δήλωση-έντυπο να αποστέλλεται στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τη μάχη θα τη δώσουμε οργανωμένα, συλλογικά, μαζικά και μαχητικά. Συμμετέχουμε όλες και όλοι στην απεργία-αποχή.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Διεύθυνση: Τίτου Γεωργιάδη & Γερωνυμάκη, Ηράκλειο Κρήτης, Τ.Κ. 71306
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλ. & Fax. 2810227341
Ώρες λειτουργίας 18:00-20:00 καθημερινές