Επισημάνσεις και θέσεις σχετικά με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας

Γράφτηκε από τον/την Σύλλογος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος on . Posted in Νέα - Ανακοινώσεις

sxoleio-pinakas

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος», στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΔΟΕ, έχει καταθέσει και επισημαίνει τα παρακάτω σχετικά με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των σχολικών μονάδων:

                      

·         Είναι σαφές πως η Υπουργική Απόφαση σε συνδυασμό με τον Ν.4692 και τα σχέδια Ενδεικτικού Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας για το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο που συντάχθηκαν από το Ι.Ε.Π, προωθούν έναν «Εσωτερικό Κανονισμό» με «Εξωτερικά πεδία» και «Εξωτερική Έγκριση».

·         Δεν υφίσταται καταληκτική ημερομηνία για τη σύνταξη του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας, όπως προκύπτει από την ίδια την Υπουργική Απόφαση. Για το λόγο αυτό έχουμε ζητήσει από την ΠΔΕ Κρήτης να μην αποστέλλει εγκυκλίους με χρονικό περιορισμό. Ειδικότερα, δε, σε μια περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά και κατά συνέπεια υπάρχει η αντικειμενική δυσκολία της εύρυθμης διεξαγωγής και λειτουργίας συνεδριάσεων των συλλόγων διδασκόντων.

·         Για τη σύνταξη του Εσωτερικού Κανονισμού, προφανώς, κυρίαρχο αποφασιστικό όργανο είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων και μόνον αυτός.

·         Σχολικές μονάδες, που διαθέτουν εσωτερικούς κανονισμούς και λειτουργούν θετικά στη σχολική τους κοινότητα, μπορούν να τους αξιοποιήσουν ή να τους επικαιροποιήσουν.

·         Οι κανονισμοί που έχει συντάξει το Ι.Ε.Π. είναι μόνο ενδεικτικοί και σε τίποτα δε δεσμεύουν τους Συλλόγους Διδασκόντων.

·         Ο Κλάδος έχει ψηφισμένη ομόφωνα θέση από την 69η Γ.Σ. της ΔΟΕ για την αναγκαιότητα σύνταξης εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας των σχολείων.

·         Η σύνταξη και τήρηση από τον Σύλλογο Διδασκόντων Εσωτερικού Κανονισμού στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να βασίζεται στις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις και να συμβάλλει στην προαγωγή κλίματος συνεργασίας σε κάθε σχολική μονάδα. Ενός κανονισμού που θα κινείται στα πλαίσια της λειτουργικότητας της σύνθετης καθημερινότητας μέσα στα σχολεία.

·         Σε κάθε περίπτωση ο Κλάδος έχει θέση και παλεύει για την απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης με Φ.Ε.Κ. 491/9-2-2021 αλλά και συνολικά όσων προβλέπονται από τον ν.4692/2021 (αύξηση αριθμού μαθητών στα τμήματα, αξιολόγηση κ.ά.).

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Διεύθυνση: Τίτου Γεωργιάδη & Γερωνυμάκη, Ηράκλειο Κρήτης, Τ.Κ. 71306
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλ. & Fax. 2810227341
Ώρες λειτουργίας 18:00-20:00 καθημερινές