Μένουμε δυνατοί απέναντι στη «φασόν» τρομοκρατία του ΥΠΑΙΘ Απαντάμε συλλογικά και συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση-χειραγώγηση-διάλυση του Δημόσιου Σχολείου

Γράφτηκε από τον/την Σύλλογος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος on . Posted in Νέα - Ανακοινώσεις

ekpaideysi9 1

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Ο αγώνας που δίνουμε, όλο το τελευταίο διάστημα, είναι δίκαιος γιατί αφορά την υπεράσπιση του παιδαγωγικού μας ρόλου και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας. Το ΥΠΑΙΘ, με τη στήριξη των μεγάλων συγκροτημάτων του τύπου και των ΜΜΕ, προσπαθεί να μας συκοφαντήσει και να απαξιώσει τον αγώνα μας, να στοχοποιήσει τα σωματεία και την οργανωμένη στάση του κλάδου. Ματαιοπονούν κυβέρνηση, ΥΠΑΙΘ και διάφορα παπαγαλάκια. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών με το εμβληματικό 95% στην απεργία – αποχή από τις διαδικασίες της λεγόμενης αξιολόγησης, η συγκλονιστική συμμετοχή των 100.000 απεργών της 11ης του Οκτώβρη, οι μαζικές κινητοποιήσεις και οι πολύμορφες δράσεις των σωματείων δείχνουν ότι οι εκπαιδευτικοί απορρίπτουν συλλήβδην τα κυβερνητικά σχέδια.

Τις τελευταίες μέρες, ο ΓΓ του ΥΠΑΙΘ, Κόπτσης, με μια «φασόν» επιστολή προς τα σχολεία, απειλεί πως δεν θα γίνονται δεκτά από την πλατφόρμα του ΙΕΠ τα κείμενα της ΔΟΕ. Με τη δικαιολογία ότι η ενέργεια αυτή «δεν πληροί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που θέτει το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο». Το ΥΠΑΙΘ λυσσάει κυριολεκτικά απέναντι σε κάθε προσπάθεια που επιλέγουν οι εκπαιδευτικοί, ώστε να δηλώσουν την αντίθεση τους στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια.

Τα ενιαία κείμενα είναι ανεπιθύμητα για την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, γιατί αποτελούν τη συλλογική αντίσταση απέναντι στην αξιολόγηση τηςκ. Κεραμέως, στην αλλαγή-αλλοίωση του ίδιου του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και της δημοκρατίας ως χαρακτηριστικό λειτουργίας των σχολείων.

Δεν θέλουν να αντιληφθούν και το απλό, ότι με τους εκπαιδευτικούς απέναντι, καμιά αλλαγή και πουθενά στον κόσμο δεν «ευδοκίμησε». Οι νεοφιλελεύθερες εμμονές τους στην εκπαίδευση τους κάνουν να μη παίρνουν υπόψη τι έχει συντελεστεί σε χώρες όπου εφαρμόστηκαν παρόμοιες πολιτικές για την «αξιολόγηση». Να μην «διαβάζουν»  τι είπαν Υπουργοί άλλων κρατών για την αποτελεσματικότητα τέτοιων επιλογών. Δεν διάβασαν π.χ. τι έχει δηλώσει η Νταϊάν Ράβιτς, η διακεκριμένη Αμερικανίδα καθηγήτρια με ειδίκευση στην εκπαιδευτική πολιτική, μετά την εμπειρία της ως υφυπουργός Παιδείας επί Τζορτζ Μπους:  «Σήμερα δεν πιστεύω πως η αξιολόγηση ή η επιλογή σχολείου μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της εκπαίδευσης, όπως είχαμε ελπίσει. … Με άλλα λόγια, η αξιολόγηση μετατράπηκε σε εφιάλτη για τα … σχολεία…. Η τρέχουσα έμφαση στην αξιολόγηση έχει δημιουργήσει στα σχολεία μια τιμωρητική ατμόσφαιρα. … Η εκπαιδευτική πολιτική που ακολουθούμε αναστατώνει τις κοινότητες, κατεδαφίζει σχολεία, εξαπατά τους μαθητές..».

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» καλεί όλες/ους τις/τους συναδέλφισσες/ους να αντιμετωπίσουμε την επίθεση του Υπουργείου Παιδείας συλλογικά και σε αυτή τη φάση να προχωρήσουμε με τα κείμενα που εισηγείται η ΔΟΕ για την «αποτίμηση και τον προγραμματισμό». Υπογραμμίζουμε πως σύμφωνα με το τελευταίο κείμενο της ΔΟΕ και τις γνωμοδοτήσεις της νομικής  Συμβούλου οι εκφοβισμοί και οι αιτιάσεις που επιχειρεί το  Υπουργείο Παιδείας με ανακοινώσεις εναντίον των «κοινών κειμένων» καταρρίπτονται πλήρως.

Η επιλογή των «ενιαίων κειμένων» είναι δικαίωμα του κάθε συλλόγου διδασκόντων και μπορεί να αποφασίσει  δημοκρατικά (σε περίπτωση που δεν υπάρχει ομοφωνία) για την ανάρτησή τους. Οι σύλλογοι διδασκόντων μπορούν να συνεδριάζουν ελεύθερα  και αυτό το δικαίωμα κανείς δεν μπορεί να το στερήσει ή να τους υποκαταστήσει. Συνεχίζουμε αποφασιστικά, μένουμε δυνατοί και συσπειρωμένοι σε κάθε Σύλλογο Διδασκόντων. Κρατάμε συλλογική και ενιαία στάση.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Διεύθυνση: Τίτου Γεωργιάδη & Γερωνυμάκη, Ηράκλειο Κρήτης, Τ.Κ. 71306
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλ. & Fax. 2810227341
Ώρες λειτουργίας 18:00-20:00 καθημερινές