Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ ανοίγουν αθωράκιστα τα σχολεία απέναντι στην πανδημία Μέτρα και αγώνας για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων Δευτέρα 10 /1 & ώρα 13:30 μμ, Παράσταση Διαμαρτυρίας στην ΠΔΕ Κρήτης

Γράφτηκε από τον/την Σύλλογος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος on . Posted in Νέα - Ανακοινώσεις

download09012022

Στη χώρα μας, σήμερα, ανακοινώνονται καθημερινά, δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 21.000 και οι μαζικές εισαγωγές στα νοσοκομεία συνεχίζονται. Ταυτόχρονα, για τους πολίτες το κόστος για διαγνωστικά-μοριακά τεστ είναι δυσβάστακτο, τα κενά στα νοσοκομεία είναι τεράστια λόγω ελλιπούς στελέχωσης και ασθενειών των υγειονομικών, ενώ η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας και τους εργαζόμενους σε αυτό, μείωσε κατά 820 εκ. τις δαπάνες για την υγεία το 2022.

Εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, ανέμεναν από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και την Κυβέρνηση, να λάβουν μέτρα προστασίας και ασφάλειας για το άνοιγμα των σχολείων, λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας. Ωστόσο, μια αναγκαία πολιτική απόφαση για τη δημόσια υγεία διαψεύστηκε, ξανά, πανηγυρικά από τη συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να στείλει μαθητές και εκπαιδευτικούς ανοχύρωτους πίσω στα σχολεία.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό, ότι η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ κάλεσε σε συνάντηση τις Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ), μια μέρα μετά τις εξαγγελίες για τους υγειονομικούς όρους με τους οποίους θα ανοίξουν τα σχολεία στις 10/1. Για μια ακόμη φορά αποτυπώνεται η αλαζονική στάση της κα. Κεραμέως και του επιτελείου της προς τις Ομοσπονδίες και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Με βάση τις σημερινές υγειονομικές συνθήκες, είναι απαράδεκτη η στάση Κυβέρνησης και Υπουργείου Παιδείας, καθώς τα Δημόσια Σχολεία της χώρας μας ανοίγουν αθωράκιστα απέναντι στην πανδημίασε βάρος των μαθητών, των οικογένειών τους και των εκπαιδευτικών. Κι αυτό διότι η μοναδική διαφοροποίηση είναι ένα τρίτο selftest για την πρώτη μόνο εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και ότι σε περίπτωση κρούσματος, τα τεστ θα γίνονται από όλους και όχι μόνο από τις κοντινές επαφές στο σχήμα του σταυρού, που ίσχυε πριν.

Είναι βέβαια γεγονός, πως, εδώ και δύο χρόνια, Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας «σφύριξαν αδιάφορα» στη λήψη αναγκαίων μέτρων όπως, αραίωση των μαθητών στις τάξεις, ασφαλείς υγειονομικά μετακινήσεις των μεταφερόμενων μαθητών, προληπτικοί-διαγνωστικοί έλεγχοι στις σχολικές μονάδες από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας των σχολείων, ενίσχυση των σχολικών επιτροπών κ.ά.

Για ανοιχτά και ασφαλή υγειονομικά σχολεία, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» καταθέτει και απαιτεί:

·                     Αραίωση των τμημάτων, σε συνεργασία με τους Δήμους της χώρας για εξεύρεση χώρων ή εναλλακτικών τρόπων διαχείρισης έστω και τώρα, με ταυτόχρονες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

·                     Προσλήψεις αναπληρωτών πλήρους ωραρίου στη διάθεση των διευθύνσεων για γρήγορη αναπλήρωση εκπαιδευτικών που θα βρεθούν θετικοί.

·                     Κατάργηση του σημερινού πρωτοκόλλου που απαιτεί 50%+1 (επιστημονικά αυθαίρετο που εφαρμόζεται μόνο στη χώρα μας) για να κλείσει ένα τμήμα.

·                     Παροχή μασκών υψηλής προστασίας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και δωρεάν επαναλαμβανόμενα PCRtest για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

·                     Ολιγοήμερο κλείσιμο τμήματος, και ουσιαστική ιχνηλάτιση, εφόσον βρεθεί θετικό κρούσμα σε μαθητή –μαθήτρια ή εκπαιδευτικό του τμήματος και άνοιγμα μετά τη διαπίστωση ότι δεν φέρουν τον ιό οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του τμήματος.

·                     Προσλήψεις επιπλέον προσωπικού καθαριότητας και μετατροπή όλων των υπαρχόντων σε πλήρους ωραρίου. Παροχή συστημάτων αερισμού των αιθουσών όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

·                     Άδειες ειδικού σκοπού για όλους τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και άδειες επαπειλούμενης κύησης για τις αναπληρώτριες έγκυες οι οποίες στη συνθήκη αυτή εκτίθενται σε άμεσο κίνδυνο.

·                     Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κ.τ.λ. και την κάλυψη των τεράστιων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα.

·                     Κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών, τα οποία δεν έχουν καλυφθεί από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Στο νομό Ηρακλείου σήμερα προσεγγίζουν τα 100.

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος», «Φαιστός» και η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, στο πλαίσιο της υπεράσπισης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, των εργασιακών συνθηκών των εκπαιδευτικών και της υγείας όλων των εμπλεκομένων στις σχολικές κοινότητες, καλούμε τις/τους συναδέλφισσες/ους σε Παράσταση Διαμαρτυρίας, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου και ώρα 13:30 μμ, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, με διευκολυντική στάση εργασίας από τις 13:00 έως στις 16:00 μμ.

Παράλληλα, καλούμε τα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να αναλάβουν άμεσα κεντρικές πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των εκπαιδευτικών-γονέων-μαθητών για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Διεύθυνση: Τίτου Γεωργιάδη & Γερωνυμάκη, Ηράκλειο Κρήτης, Τ.Κ. 71306
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλ. & Fax. 2810227341
Ώρες λειτουργίας 18:00-20:00 καθημερινές