Άνοιγμα σχολείων με πολυάριθμα κενά, χωρίς προσωπικό καθαριότητας και προβλήματα σχολικής στέγης

Γράφτηκε από τον/την Σύλλογος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος on . Posted in Νέα - Ανακοινώσεις

Άνοιγμα σχολείων με πολυάριθμα κενά, χωρίς προσωπικό καθαριότητας                      και προβλήματα σχολικής στέγης

 

Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου χτύπησε το πρώτο κουδούνι για χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δυστυχώς, όμως, κι αυτή η σχολική χρονιά ξεκίνησε με σοβαρά προβλήματα, καθώς υπάρχουν πολυάριθμες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, στα σχολεία του δήμου Ηρακλείου δεν έχουν ακόμη προσληφθεί οι συμβασιούχοι σχολικές καθαρίστριες και σημαντικά ζητήματα σχολικής στέγης και υλικοτεχνικής υποδομής

 

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, όχι μόνο καθυστέρησε να πραγματοποιήσει την Α’ Φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών αλλά προσέλαβε και 2.500 λιγότερους συναδέλφους σε σχέση με την αντίστοιχη φάση της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Είναι χαρακτηριστικό πως στα 47.000 καταγεγραμμένα κενά των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Π.Ε. & Δ.Ε. καλύφθηκαν μόλις τα 29.000. Στο νομό Ηρακλείου τα κενά ξεπερνούν τα 400 και αφορούν όλες τις ειδικότητες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ειδικότερα, δε, στην Παράλληλη Στήριξη η κατάσταση είναι τραγική, με αποτέλεσμα οι σύλλογοι διδασκόντων να καλούνται να διαλέξουν σε ποιο/α μαθητή/τρια θα τοποθετηθούν οι συνάδελφοι.

 

Αποτελεί ντροπή για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και για τη Δημοτική Αρχή του Ηρακλείου, που μέχρι και σήμερα (12/9/23) δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες τοποθέτησης του προσωπικού καθαριότητας. Για το λόγο αυτό η συντριπτική πλειονότητα των σχολικών μονάδων δεν έχουν ακόμη σχολικές καθαρίστριες με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των σχολείων. Οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, που με την υπευθυνότητα και τη συνέργεια τους, διασφάλισαν το ασφαλές άνοιγμα και την καθαριότητα των σχολικών μονάδων.

 

Στη σχολική στέγη είναι γνωστά τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, κυρίως του Δήμου Ηρακλείου αλλά και της ενδοχώρας. Είναι απαράδεκτο το γεγονός να μη διασφαλίζεται η έγκαιρη διευθέτηση των εργασιών σε Δημοτικά Σχολεία (π.χ. 12ο Ηρακλείου, Βασιλειών) με αποτέλεσμα να μεταφέρονται μαθητές μέχρι νεοτέρας και να γίνονται προσωρινές συγχωνεύσεις τμημάτων ή να μην βρίσκονται λύσεις σε χρόνια και υπαρκτά προβλήματα σε σχολικά κτίρια των Νηπιαγωγείων.  

 

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» διεκδικεί:

 

     Την άμεση πραγματοποίηση της δεύτερης φάσης προσλήψεων αναπληρωτών, για την κάλυψη όλων των κενών σε όλες τις ειδικότητες και σε όλες τις δομές της εκπαίδευσης.

 

     Την εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας των σχολείων.

 

    Την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων και τη συντήρηση της υπάρχουσας υποδομής.

 

 

 

 

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Διεύθυνση: Τίτου Γεωργιάδη & Γερωνυμάκη, Ηράκλειο Κρήτης, Τ.Κ. 71306
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλ. & Fax. 2810227341
Ώρες λειτουργίας 18:00-20:00 καθημερινές