ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΜΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ- ΑΠΕΡΓΙΑΣ
Θέμα: «Διευκρινήσεις και φόρμες συμπλήρωσης της αποχής-απεργίας σχετικά με τις διαδικασίες για την “αυτο-αξιολόγηση”»
Μετά από ερωτήματα συναδέλφων και διευθυντών σχετικά με τα βήματα που ακολουθούμε για τη μη συμμετοχή μας στη διαδικασία της «αυτοαξιολόγησης» διευκρινίζουμε τα εξής:
- Για να αναρτηθεί οτιδήποτε στο παρατηρητήριο χρειάζεται πλειοψηφική απόφαση από το Σύλλογο Διδασκόντων. Όταν η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας συμμετέχει στην απεργία-αποχή, τότε στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει απαρτία ο Σύλλογος Διδασκόντων και άρα δεν μπορεί να προχωρήσει καμία διαδικασία σχετικά με την αυτοαξιολόγηση. Οι αποφάσεις αυτές δεσμεύουν το/τη διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας να μην αναρτήσει τίποτα στο Παρατηρητήριο. Οτιδήποτε αναρτάται στο Παρατηρητήριο θεωρείται συμμετοχή στην αυτοαξιολόγηση.
- Στο Παρατηρητήριο δεν μπορούν να αναρτηθούν ατομικές δράσεις ή απόψεις γιατί η “αυτοαξιολόγηση” υποτίθεται, με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία, ότι αποτελεί κατά πλειοψηφία αποτίμηση της σχολικής μονάδας και όχι ατομική άποψη.
- Οποιαδήποτε ανάρτηση που παραβιάζει την απόφαση του συλλόγου διδασκόντων είναι παράνομη (υπενθυμίζουμε και τη σχετική απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ). Οι σύλλογοι διδασκόντων να ελέγχουν την τήρηση των αποφάσεών τους. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι όσοι σύλλογοι αρνήθηκαν να εγκρίνουν οποιαδήποτε έκθεση αυτοαξιολόγησης δεν ανάρτησαν τίποτα στο παρατηρητήριο ενώ άλλοι σύλλογοι διδασκόντων αποφάσισαν και ανέβασαν το ενιαίο κείμενο της ΔΟΕ. Η οποιαδήποτε διαφορετική ανάρτηση στο παρατηρητήριο συνιστά παραβίαση της απόφασης του συλλόγου διδασκόντων!
- Συνεχίζεται η αντίσταση των εκπαιδευτικών και, για το λόγο αυτό, το ΥΠΑΙΘ μετέθεσε, για άλλη μια φορά, την ημερομηνία ανάρτησης του προγραμματισμού στο παρατηρητήριο από 30 Νοεμβρίου στις 15 Δεκεμβρίου.
- Το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι πιέσεις από το διοικητικό μηχανισμό της αξιολόγησης για να αλλάξουν οι αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων και σε πολλές περιπτώσεις για να γίνουν παραβιάσεις στην πλατφόρμα. Ο λόγος είναι προφανής! Το ΥΠΑΙΘ προτρέπει έμμεσα σε εκβιασμούς, θεωρώντας τη συμμετοχή ή όχι της σχολικής μονάδας στην αυτοαξιολόγηση, προσόν ή έλλειψη για την ατομική αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης! Εν ολίγοις, θα βρεθούν διάφορα πρόθυμα στελέχη εκπαίδευσης που θα προσπαθήσουν με εκβιασμούς, ακόμα και αναρτώντας στην πλατφόρμα της ΑΕΕ, διαφορετικά στοιχεία από αυτά που αποφάσισε ο σύλλογος διδασκόντων να εξασφαλίσουν τους βαθμούς τους στην αξιολόγησή τους!
Κάθε εκβιασμός και παραβίαση των αποφάσεων των Συλλόγων Διδασκόντων, από όπου κι αν προέρχεται, θα καταγγέλλεται.
Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς, σε όποια θέση κι αν βρίσκονται, να συμμετέχουν στην απεργία-αποχή σχετικά με την αξιολόγηση. Ο σύλλογος μας, η ΔΟΕ και η ΑΔΕΔΥ καλύπτουν πλήρως τη συμμετοχή μας σε αυτή.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, έχουμε πραγματική δυνατότητα να μπλοκάρουμε την αυτο-αξιολόγηση και την αξιολόγηση. Αυτό έχει γίνει σε όλο το υπόλοιπο δημόσιο όπου ΔΕΝ προχωρά καμία απολύτως διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού. Μπορούμε να συνεχίσουμε δυναμικά!!!

